Οι σκέψεις σου μεταφράζουν καταστάσεις σε απειλές για τη σχέση σας και η συμπεριφορά σου γίνεται λίγο επιθετική, κτητική και άλλοτε παράλογη. Ζηλεύεις τις ασχολίες του συντρόφου σου στις οποίες δεν παίρνεις μέρος, άτομα που συναντά χωρίς εσένα, μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του και δεν ξέρεις τον αποστολέα.
Θα έχεις ακούσει που λένε πως η ζήλια είναι ένδειξη αγάπης, οπότε τις φορές που έχεις κάνει κάποιον καβγά επειδή ζηλεύεις καταλήγεις να λες “το κάνω επειδή σε αγαπώ”. Το έτερον ήμισύ σου όμως δεν φαίνεται να το βλέπει έτσι. Υπάρχει φυσικά και η πλευρά της ζήλιας που μπορεί να φέρει δύο συντρόφους πιο κοντά και να ανανεώσει το πάθος στη σχέση, αλλά τις περισσότερες φορές πρόκειται για ένα συναίσθημα που έρχεται ως τρίτος λόγος χωρισμού ή διαζυγίου.
Αισθάνεσαι την απειλή για τη σχέση σου και πιστεύεις πως ο σύντροφός σου, που αγαπάς και εκτιμάς, έχει βρει ενδιαφέρον σε καταστάσεις και πρόσωπα πέρα από εσένα. Αυτό προκαλεί άγχος, θυμό και είσαι σε εγρήγορση για την επόμενη στιγμή που θα υπάρχει κάποια υποψία.
Υπάρχουν όμως στιγμές που η ζήλια μπορεί να τυφλώσει. Αν η ζήλια σου προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητά σου, πληγώνει τον σύντροφό σου ή άλλα σημαντικά για σένα άτομα, και πλέον σε ελέγχει αντί να την ελέγχεις εσύ, τότε πλέον είναι σε υψηλό επίπεδο και θεωρείται ως προβληματική. Οι τελευταίες έρευνες, συνδέουν τα υψηλά επίπεδα ζήλιας με τα εξής χαρακτηριστικά:
- Ανασφάλεια
- Συναισθηματική αστάθεια
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Αίσθημα ανεπάρκειας
- Εξάρτηση από τον σύντροφο
Το πρόβλημα είναι πως η ζήλια έχει αρνητική επιρροή τόσο στον σύντροφο και τη σχέση σας όσο και στον ίδιο σου τον εαυτό. Εκτός από τις εντάσεις, τους καβγάδες και το ενδεχόμενο χωρισμού, προκαλούνται ζητήματα στην ψυχική αλλά και τη σωματική σου υγεία. Εμφανίζονται διαταραχές ύπνου και διατροφής και υπάρχουν σωματικά συμπτώματα όμοια με εκείνα του χρόνιου άγχους όπως είναι η εξάντληση και η ταχυπαλμία. Σε μερικές περιπτώσεις, ο ζηλιάρης μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και στην κατάθλιψη.
Τι να κάνεις τελικά, αν ζηλεύεις πολύ;
- Γνώρισε τον εαυτό σου με και χωρίς ζήλια.
Παρατήρησε ποιες είναι οι καταστάσεις που θα προκαλέσουν την αύξηση στη ζήλια σου. Δες αν πρόκειται για κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο που επαναλαμβάνεται για κάποιο πρόσωπο, για παράδειγμα. Παρακολούθησε, λοιπόν, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σου σ' αυτά τα γεγονότα που θα σε κάνουν να ζηλέψεις και παρατήρησε αν υπάρχει μία κοινή ρίζα σε όλα όσα σου πυροδοτούν τη ζήλια. Υπάρχει άραγε κάποια σύνδεση ανάμεσα σε εκείνη την συνάδελφο που είναι μαζί του πάντα στα επαγγελματικά ταξίδια και στη σκέψη σου «νομίζω πως θα με προτιμούσε αν έχασα 5 κιλά και ντυνόμουν με πιο θηλυκό τρόπο»;
- Αξιολόγησε τη σχέση σου.
Ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης σου, μπορείς να δεις αν υπάρχει από την αρχή αυτή η ζήλια από την πλευρά σου ή αν ένα γεγονός σου τη δημιούργησε. Άλλαξε η συμπεριφορά του συντρόφου σου ή σου έκανε κάποιο σχόλιο που προκάλεσε περισσότερο την προσοχή σου; Συνέβη μήπως κάποιο περιστατικό σε προηγούμενη σχέση σου που θέλεις να προλάβεις και στην παρούσα γιατί βρίσκεις ομοιότητες; Είναι η σχέση σου αυτή που χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή ή υπάρχουν μέρη της που σε δυσαρεστούν και σε κάνουν να νιώθεις ανασφάλεια; Αναλογίσου αν αυτά που θέλεις σου δίνονται με τρόπο τέτοιο που να μπορείς να τα αναγνωρίσεις και να τα αξιοποιήσεις ή αν αυτή η σχέση σου βγάζει τον... χειρότερό σου εαυτό.
- Μίλησε με τον σύντροφό σου.
Με άμεσο αλλά όχι με επιθετικό ή ειρωνικό τόνο, συζήτησε με τον σύντροφό σου τις ανησυχίες που έχεις και σε κάνουν να ζηλεύεις. Εξήγησέ του τι σου συμβαίνει και πότε νιώθεις ζήλεια. Με τον τρόπο αυτό, εκείνος θα καταλάβει καλύτερα τη συμπεριφορά αλλά και τις ανάγκες σου, αλλά επίσης, θα μπορέσετε να βρείτε από κοινού μία λύση στο πρόβλημα για να δοκιμάσεις να ανακουφίσεις τουλάχιστον το αίσθημα της ζήλιας.
- Απευθύνσου σε ειδικό.
Αν τα παραπάνω βήματα σε οδηγήσουν σε κάποια βαθύτερη ανάγκη σου για αναγνώριση και ασφάλεια, καλό είναι να απευθυνθείς σε ειδικό. Ανακαλύπτοντας τα κομμάτια σου που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, θα μάθεις να διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου και κάθε του ανάγκη. Φτάνοντας στην πηγή του προβλήματος και αναγνωρίζοντας τι είναι αυτό που πραγματικά ξυπνά το αίσθημα της ζήλιας μέσα σου, ενώ παράλληλα θα παρατηρείς τα γεγονότα της καθημερινότητάς σου που θα σε κάνουν να ζηλεύεις, θα μπορείς να βρίσκεις τρόπους αντιμετώπισης και να δεις την κατάσταση από μία πιο ρεαλιστική και βοηθητική πλευρά.