Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ζήλια: 4 τρόποι για να τη διαχειριστείς


Οι σκέψεις σου μεταφράζουν καταστάσεις σε απειλές για τη σχέση σας και η συμπεριφορά σου γίνεται λίγο επιθετική, κτητική και άλλοτε παράλογη. Ζηλεύεις τις ασχολίες του συντρόφου σου στις οποίες δεν παίρνεις μέρος, άτομα που συναντά χωρίς εσένα, μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του και δεν ξέρεις τον αποστολέα.
Θα έχεις ακούσει που λένε πως η ζήλια είναι ένδειξη αγάπης, οπότε τις φορές που έχεις κάνει κάποιον καβγά επειδή ζηλεύεις καταλήγεις να λες “το κάνω επειδή σε αγαπώ”. Το έτερον ήμισύ σου όμως δεν φαίνεται να το βλέπει έτσι. Υπάρχει φυσικά και η πλευρά της ζήλιας που μπορεί να φέρει δύο συντρόφους πιο κοντά και να ανανεώσει το πάθος στη σχέση, αλλά τις περισσότερες φορές πρόκειται για ένα συναίσθημα που έρχεται ως τρίτος λόγος χωρισμού ή διαζυγίου.
Αισθάνεσαι την απειλή για τη σχέση σου και πιστεύεις πως ο σύντροφός σου, που αγαπάς και εκτιμάς, έχει βρει ενδιαφέρον σε καταστάσεις και πρόσωπα πέρα από εσένα. Αυτό προκαλεί άγχος, θυμό και είσαι σε εγρήγορση για την επόμενη στιγμή που θα υπάρχει κάποια υποψία.
Υπάρχουν όμως στιγμές που η ζήλια μπορεί να τυφλώσει. Αν η ζήλια σου προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητά σου, πληγώνει τον σύντροφό σου ή άλλα σημαντικά για σένα άτομα, και πλέον σε ελέγχει αντί να την ελέγχεις εσύ, τότε πλέον είναι σε υψηλό επίπεδο και θεωρείται ως προβληματική. Οι τελευταίες έρευνες, συνδέουν τα υψηλά επίπεδα ζήλιας με τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Ανασφάλεια
  • Συναισθηματική αστάθεια
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Αίσθημα ανεπάρκειας
  • Εξάρτηση από τον σύντροφο

Το πρόβλημα είναι πως η ζήλια έχει αρνητική επιρροή τόσο στον σύντροφο και τη σχέση σας όσο και στον ίδιο σου τον εαυτό. Εκτός από τις εντάσεις, τους καβγάδες και το ενδεχόμενο χωρισμού, προκαλούνται ζητήματα στην ψυχική αλλά και τη σωματική σου υγεία. Εμφανίζονται διαταραχές ύπνου και διατροφής και υπάρχουν σωματικά συμπτώματα όμοια με εκείνα του χρόνιου άγχους όπως είναι η εξάντληση και η ταχυπαλμία. Σε μερικές περιπτώσεις, ο ζηλιάρης μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και στην κατάθλιψη.
Τι να κάνεις τελικά, αν ζηλεύεις πολύ;
  1. Γνώρισε τον εαυτό σου με και χωρίς ζήλια.
Παρατήρησε ποιες είναι οι καταστάσεις που θα προκαλέσουν την αύξηση στη ζήλια σου. Δες αν πρόκειται για κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο που επαναλαμβάνεται για κάποιο πρόσωπο, για παράδειγμα. Παρακολούθησε, λοιπόν, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σου σ' αυτά τα γεγονότα που θα σε κάνουν να ζηλέψεις και παρατήρησε αν υπάρχει μία κοινή ρίζα σε όλα όσα σου πυροδοτούν τη ζήλια. Υπάρχει άραγε κάποια σύνδεση ανάμεσα σε εκείνη την συνάδελφο που είναι μαζί του πάντα στα επαγγελματικά ταξίδια και στη σκέψη σου «νομίζω πως θα με προτιμούσε αν έχασα 5 κιλά και ντυνόμουν με πιο θηλυκό τρόπο»;
  1. Αξιολόγησε τη σχέση σου.
Ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης σου, μπορείς να δεις αν υπάρχει από την αρχή αυτή η ζήλια από την πλευρά σου ή αν ένα γεγονός σου τη δημιούργησε. Άλλαξε η συμπεριφορά του συντρόφου σου ή σου έκανε κάποιο σχόλιο που προκάλεσε περισσότερο την προσοχή σου; Συνέβη μήπως κάποιο περιστατικό σε προηγούμενη σχέση σου που θέλεις να προλάβεις και στην παρούσα γιατί βρίσκεις ομοιότητες; Είναι η σχέση σου αυτή που χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή ή υπάρχουν μέρη της που σε δυσαρεστούν και σε κάνουν να νιώθεις ανασφάλεια; Αναλογίσου αν αυτά που θέλεις σου δίνονται με τρόπο τέτοιο που να μπορείς να τα αναγνωρίσεις και να τα αξιοποιήσεις ή αν αυτή η σχέση σου βγάζει τον... χειρότερό σου εαυτό.
  1. Μίλησε με τον σύντροφό σου.
Με άμεσο αλλά όχι με επιθετικό ή ειρωνικό τόνο, συζήτησε με τον σύντροφό σου τις ανησυχίες που έχεις και σε κάνουν να ζηλεύεις. Εξήγησέ του τι σου συμβαίνει και πότε νιώθεις ζήλεια. Με τον τρόπο αυτό, εκείνος θα καταλάβει καλύτερα τη συμπεριφορά αλλά και τις ανάγκες σου, αλλά επίσης, θα μπορέσετε να βρείτε από κοινού μία λύση στο πρόβλημα για να δοκιμάσεις να ανακουφίσεις τουλάχιστον το αίσθημα της ζήλιας.
  1. Απευθύνσου σε ειδικό.
Αν τα παραπάνω βήματα σε οδηγήσουν σε κάποια βαθύτερη ανάγκη σου για αναγνώριση και ασφάλεια, καλό είναι να απευθυνθείς σε ειδικό. Ανακαλύπτοντας τα κομμάτια σου που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, θα μάθεις να διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου και κάθε του ανάγκη. Φτάνοντας στην πηγή του προβλήματος και αναγνωρίζοντας τι είναι αυτό που πραγματικά ξυπνά το αίσθημα της ζήλιας μέσα σου, ενώ παράλληλα θα παρατηρείς τα γεγονότα της καθημερινότητάς σου που θα σε κάνουν να ζηλεύεις, θα μπορείς να βρίσκεις τρόπους αντιμετώπισης και να δεις την κατάσταση από μία πιο ρεαλιστική και βοηθητική πλευρά.

Είσαι έτοιμη να παντρευτείς; 6 ερωτήσεις σου δίνουν την απάντηση!


Μετά από κάποια χρόνια σχέσης, έχεις την αίσθηση πως ήρθε η στιγμή να δείτε 'που πάει αυτή η σχέση'. Δεν ξέρεις αν θέλεις να παντρευτείτε, αλλά ξέρεις πως θέλεις να είστε μαζί. Πηγαίνοντάς το ένα βήμα παρακάτω, σε πρόλαβε τελικά και σε ρώτησε 'Θέλεις να γίνεις η γυναίκα μου;' Και τώρα;
Χαίρεσαι και συγκινείσαι, ταυτόχρονα όμως έχεις άγχος και φοβάσαι. Δεν ξέρεις αν η βαρύτητα της απάντησής σου θα σας κάνει καλύτερα ή χειρότερα και νιώθεις πως έχεις στα χέρια σου την τύχη και των δύο. Είναι φυσιολογικό να έχεις αυτόν τον πανικό αρχικά αλλά χρειάζεται  να δώσεις μία απάντηση. Οι παρακάτω 6 ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να βρεις την απάντηση στην ερώτηση «Να παντρευτώ;»
  1. Υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσά σας;
Γνωρίζετε αρκετά στοιχεία ο ένας για την ζωή του άλλου και υπάρχουν ορισμένα που χρειάστηκαν ή χρειάζονται περισσότεροι συζήτηση. Μοιράζεστε σκέψεις και μυστικά που θα σας ήταν δύσκολο να εκφράσετε αν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη. Όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά σας, φροντίζετε ο καθένας από την πλευρά του, να σταθεροποιούν και όχι να κλονίζουν την σχέση εμπιστοσύνης που έχετε καταφέρει να φτιάξετε.
  1. Περνάτε καλά μαζί;
Μπορεί να σου φανεί κάπως...επιφανειακό. Είναι όμως πολύ μεγάλη η αξία που έχει το να απολαμβάνεις να περνάτε χρόνο μαζί, να σου αρέσει η παρέα του. Οι έρευνες δείχνουν πως ακόμη και το ανοσοποιητικό σου σύστημα θα είναι ευχαριστημένο όταν θα νιώθεις θετικά και χαρούμενη κοντά στο σύντροφό σου.


  1. Αποδέχεσαι και μαθαίνεις από την διαφορετικότητά σας;
Δεν θα συμφωνήσετε ποτέ για το αν είναι καλύτερη η jazz ή η house μουσική αλλά με τον χρόνο σιγά -σιγά έχετε βρει τρόπου να μοιράζεστε τα ενδιαφέροντά σας και να μπορείτε να συνυπάρχετε μαζί με τις διαφορές σας. Γιατί αυτές έχουν πλέον την ικανότητα να σε μαθαίνουν πράγματα για τον σύντροφο σου, για τον κόσμο αλλά κυρίως για τον εαυτό σου – πράγματα που δεν περίμενες να σε ενδιαφέρουν.
  1. Σκέφτεσαι περισσότερο την ημέρα του γάμου ή αυτό που θα επακολουθήσει;
Το άγχος σου προέρχεται από τα κιλά που θέλεις να έχεις χάσει μέχρι την ημέρα του γάμου και τους καλεσμένους που θα έχεις ή από τον έγγαμο βίο που θα ακολουθήσει μαζί με άλλες προοπτικές και υποχρεώσεις; Αν ισχύει το πρώτο, τότε δεν πρόκειται για πανικό που σε έχει πιάσει σχετικά με την σχέση σας αλλά σχετίζεται με τον εαυτό σου και τις σχέσεις σου με άλλους – με ή χωρίς τον σύντροφό σου. Όμως, αν σε φοβίζει η επόμενη μέρα του γάμου και της τελετής, με όσα άγνωστα κρύβει και όσες εκπλήξεις επιφυλάσσει, τότε αναρωτήσου αν ο μέλλον σύζυγός σου είναι το πρόσωπο με το οποίο νιώθεις την ασφάλεια να μοιραστείς τις φοβίες σου κι αν είναι εκείνος που μπορεί να σε βοηθήσει να προχωρήσεις στην επόμενη φάση της σχέση σας.
  1. Είστε καλή ομάδα;
Υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον και μπορείτε να λειτουργήσετε ως ομάδα. Η υποστήριξη έρχεται και από τους δύο και ο ένας συχνά αποτελεί έμπνευση για τον άλλον. Όπως και σε κάθε άλλη ομάδα, έτσι και στην δική σας, οι ρόλοι είναι διακριτοί και αλληλένδετοι αλλά χωρίς να περιορίζεται κάποιος και χωρίς να παίρνει περισσότερα βάρη κάποιος άλλος. Ξέρετε ποιος από τους δυο σας είναι καλός και σε τι, και χρησιμοποιείτε τις ικανότητές σας με τον καλύτερο τρόπο ώστε στο τέλος να κερδίσετε...ως ομάδα.
  1. Αυτά που δίνεις είναι ισάξια με όσα σου δίνει;
Προτού πεις πως 'όλες οι σχέσεις θέλουν θυσίες', θα σε προλάβω και θα σου πω πως οι θυσίες σου πιάνουν τόπο όταν είναι αμοιβαίες. Συνεπώς, αν μία σχέση σου κοστίζει σε χρήματα, φίλους, δουλειά, η συντροφικότητα που σου δίνει είναι αρκετή για να καλύψει το κενό που αφήνουν οι απώλειες; Όταν δίνεις ή όταν παίρνεις περισσότερα από όσα υπάρχει ανάγκη, όσο κι αν χαρείς στην αρχή, σύντομα θα αρχίσεις να νιώθεις πως σε πνίγουν.

Όταν ξεκινάς μια σχέση δεν ξέρεις ποτέ πως θα εξελιχθεί, αφού δεν ξέρεις ούτε εσύ πως μπορείς να εξελιχθείς ως άτομo. Αφού, λοιπόν, η κάθε μέρα θα σου φέρνει και ένα καινούργιο στοιχείο για τον εαυτό σου και για τον σύντροφό σου, επέλεξε ο σύζυγός σου να είναι εκείνος που θέλεις, εκείνος για τον οποίο αγωνιάς για την προσωπική του καθημερινή εξέλιξη, όπως και εκείνος για την δική σου.

Sexting: Πότε σου κάνει καλό και πότε θεωρείται απιστία;

Κάποτε, όταν μιλούσες στο τηλέφωνο και ακουγόταν η ερώτηση “Και...τι φοράς τώρα;”, ήταν σήμα έναρξης μία πιο πικάντικης συζήτησης ανάμεσα σε κάποιους εντός ή εκτός σχέσης. Τώρα, πλέον, που το τηλέφωνο έχει ακόμη περισσότερες δυνατότητες χάρη στη τεχνολογία, μπορείς χωρίς να μιλάς, αλλά γράφοντας και στέλνοντας φωτογραφίες και βίντεο να μοιράζεσαι τις φαντασιώσεις σου και την σεξουαλική σου διάθεση.
Το sexting σαν προετοιμασία για μία σεξουαλική είναι όντως παρόν σε ένα ποσοστό 70% του γενικού πληθυσμού. Μέσα στο ποσοστό αυτό, θα συναντήσουμε κυρίως άντρες, οι οποίοι και το παραδέχονται πιο εύκολα αλλά και το βρίσκουν όντως ενδιαφέρον. Οι γυναίκες από την άλλη, θεωρούν πως το sexting ενδεχομένως να αντικαταστήσει την σεξουαλική επαφή ή να μην οδηγήσει πουθενά! Σε κάθε περίπτωση, λίγο πολύ όλοι έχουν μια sexting εμπειρία είτε ήταν περαστικοί είτε τους άρεσε και έχουν εξελίξει τις ικανότητές τους. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι λόγοι που άλλους τους απωθεί και άλλους τους κάνει θερμούς υποστηρικτές του;

Sexting: Υπέρ και κατά
Κατά:
  • Μη-ρεαλιστικές προσδοκίες
Όσα λέτε και όσα δείχνετε ίσως σε βάζουν σε σκέψεις “Ναι, αλλά εγώ δεν ξέρω πως να το κάνω αυτό”, “Το στήθος μου του άρεσε έτσι λόγω φωτισμού” και άλλες που θα σε κάνουν ενδεχομένως να θες να αποφύγεις ή να καθυστερείς την (επόμενη) συνάντησή σας χωρίς ρούχα.
  • Ανασφάλεια
Υπάρχει το ενδεχόμενο τα μηνύματά σου ίσως να μην είναι αρκετά ασφαλή και να τα βλέπουν άλλοι, γιατί ο παραλήπτης θέλει να μοιραστεί τον ενθουσιασμό του για σένα ή απλά να θέλει να κάνει φιγούρα σε άλλους.
  • Έκθεση σε λάθος άτομα
Εκτός από φίλους του, ο παραλήπτης ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες και τα βίντεό σου για να τα μοιραστεί στο ίντερνετ – και μάλιστα χωρίς την συγκατάθεσή σου.
  • Μειώνεται η αγωνία
Έχοντας ξεκινήσει να αποκτάς μία εικόνα για το πως είναι ο σύντροφός σου, τι του αρέσει, τι απολαμβάνει περισσότερο από όλα, χάνεται κάπως το μυστήριο.
  • Μία άλλη μορφή απιστίας
Αν τώρα, ο παραλήπτης δεν είναι και ο σύντροφός σου αλλά κάποιος...επιπλέον σύντροφος, θεωρείται απιστία. Καθώς επικοινωνείς την σεξουαλική σου επιθυμία και έχεις σεξουαλική δραστηριότητα με κάποιον άλλον, δεν είσαι και τόσο πιστή.

Υπέρ:
  • Μειώνεται η απόσταση
Σε εκείνες τις περιπτώσεις που ένας από τους δυο λείπει συχνά ή και μόνιμα, με το sexting μπορείτε να μοιραστείτε την επιθυμία σας μέχρι την επόμενη συνάντησή σας.
  • Γίνεται σχεδόν παντού και πάντα
Το μόνο που χρειάζεστε είναι το smartphone/tablet/pc σας για να έρθετε σε ψηφιακή… επαφή όποτε έχετε τον χρόνο και τον χώρο και χωρίς να χρειάζεται να κάνετε ειδικές προετοιμασίες.



  • Αναπτύσσεται οικειότητα
Ειδικά στην αρχή μίας σχέσης, που ο ένας δεν ξέρει τον άλλον, με τα μηνύματα και τις φωτογραφίες, μαθαίνετε σιγά-σιγά ο ένας τις προτιμήσεις, τις επιθυμίες και το σώμα του άλλου, με αποτέλεσμα να νιώθεις όλο και λιγότερη ντροπή μέχρι την πραγματική επαφή.
  • Ξεσπάς (μέρος) της σεξουαλικής διέγερσης
Δεν μπορείς όποτε φαντασιώνεσαι εκείνον και έχεις έντονη σεξουαλική όρεξη, να κάνεις και σεξ, για αυτό το sexting μπορεί να σε βοηθήσει σε μία εν μέρη εκτόνωση.
  • Εμπλουτίζει την σεξουαλική σας ζωή
Σκέψεις σου που ντρέπεσαι να πεις από κοντά στο σύντροφό σου, μπορείς τώρα να τις γράψεις χωρίς να νιώθεις τόσο εκτεθειμένη. Επιπλέον, από μόνο του το sexting είναι ένα στοιχείο που θα κάνει πικάντικη την σεξουαλική σας ζωή καθώς θα μπορείτε να επικοινωνείτε με σέξι τρόπο σε ανύποπτο χρόνο.

Μην ξεχνάμε, πως σε κάθε περίπτωση αναφερόμαστε σε μία δραστηριότητα που οι συμμετέχοντες εμπλέκονται με την θέλησή τους και φυσικά είναι ενήλικες. Η επιστημονική κοινότητα, υποστηρίζει πως πρόκειται για μία ακόμη έκφραση της σεξουαλικότητάς μας που δεν χρειάζεται να μας ανησυχεί, αρκεί να μην γίνεται εμμονή, να μην οδηγεί στον εθισμό και να μην αντικαθιστά το πραγματικό σεξ. Όπως όλες οι συμπεριφορές μας, έτσι και η σεξουαλική μας δραστηριότητα επηρεάζεται από την τεχνολογία και χρειάζεται αντίστοιχη προσοχή.