Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Σχέση από απόσταση: 4 κανόνες για να τα αντέξετε!

Όταν γνωριστήκατε μπορεί να μένατε στην ίδια πόλη, στην ίδια χώρα, αλλά μπορεί και όχι. Και δεν ήταν κάτι στο οποίο δώσατε σημασία στην αρχική φάση. Ενθουσιαστήκατε, ερωτευτήκατε και αποφασίσατε ή μοιραία καταλήξετε να δεθείτε και να μπείτε σε μία σχέση. Όμως αυτή τη φορά δεν είναι η σίγουρη παρέα για το Σάββατο το βράδυ, ούτε η συντροφιά σου σε μία βραδινή βόλτα και στον κινηματογράφο. Υπάρχει απόσταση γεωγραφική που δυσκολεύει τα πράγματα, τα συναισθήματά σας όμως δεν δείχνουν να ενοχλούνται, παρά μόνο να δυναμώνουν και να σταθεροποιούνται καθώς ο καιρός περνά, στην σκέψη της επόμενης συνάντησής σας.

Είσαι όντως μόνη ή είσαι απλώς πιο ανεξάρτητη;
Σε πολλές στιγμές θα νιώσεις μοναξιά, θα είσαι ανάμεσα σε φίλες και φίλους που θα είναι ζευγάρια και θα νιώθεις ακόμη μεγαλύτερη την έλλειψη του. Όσο κι αν δεν μπορεί να τον φέρει πιο κοντά ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα, σίγουρα θα είναι δυνατό κίνητρο για να περάσεις καλά με τους φίλους σου αλλά και να περιμένεις μέχρι να είναι και εκείνος μέρος της συνάντησής σου με εκείνους.
Επιπλέον, ο χρόνος που έχετε μακριά ο ένας από τον άλλον, θα σας επιτρέψει να ασχοληθείτε με όλα όσα έχετε ανάγκη και πρέπει να κάνετε στην καθημερινότητά σας. Θα μπορεί ο καθένας σας να συγκεντρωθεί στην δουλειά του, να κάνετε πράγματα που ενδεχομένως να μην απολαμβάνετε και οι δύο τόσο – για παράδειγμα, μπορείς να πας θέατρο που ξέρεις ότι εκείνος δεν θέλει γιατί βαριέται. Τελικά, θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τι πραγματικά θέλετε να κάνετε μαζί και τι μόνοι και θα αποφύγετε να χάσετε κάτι που θέλετε ή να πάτε κάπου που δεν σας φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.
Διαρκής φυσική παρουσία ή διαρκής ουσιαστική επικοινωνία;
Δεν θα είναι κοντά σου όταν θέλεις να τον αγκαλιάσεις, δεν θα είναι κοντά σου για να μην κοιμάσαι μόνη σου το βράδυ, καθώς και σε άλλες στιγμές της ημέρας σου που θα ήθελες να έχεις ένα βλέμμα ή ένα χάδι υποστήριξης, ενδιαφέροντος και αγάπης. Όμως θα μπορείς πάντα να επικοινωνήσεις τον προβληματισμό και το άγχος σου, μια στεναχώρια σου ή μια χαρά σου, αφού προφορικά ή γραπτά είναι εκεί για εσένα. Με τον καιρό, αξιολογείς διαφορετικά τη φυσική του παρουσία όταν είναι μαζί σου και εκτιμάς περισσότερο ακόμη και τα μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί. Γνωρίζοντας πλέον πολλές πληροφορίες για την καθημερινότητά σας, θα είναι πιο εύκολο όταν θα είστε μαζί, να μην χρειάζεται να θυσιάζετε και να αλλάζετε εντελώς τα προγράμματά σας. Τέλος, αναγνωρίζει ο ένας στη φωνή του άλλου περισσότερα καθώς η απόσταση σας αναγκάζει να είστε περισσότερο παρατηρητικοί. Έτσι, έρχεστε ακόμη πιο κοντά και δεν είναι ανάγκη να εξηγείτε τα πάντα με λέξεις. Αρκεί ο τόνος της φωνής.
Είσαι συνεχώς αγχωμένη ή μπορείς να νιώσεις εμπιστοσύνη;
Χωρίς να τον βλέπεις και να ξέρεις που βγαίνει, με ποιόν, ποια τον κοιτάζει, και αν είναι πραγματικά εκεί που σου λέει ότι είναι, έχεις μόνο δύο επιλογές: να βασανίζεσαι και να τον αμφισβητείς ή να τον εμπιστευτείς και να ηρεμήσεις. Ειδικά στην αρχή της σχέσης, αν δεν τον ξέρεις αρκετά, θα σου είναι δυσκολότερο να τον εμπιστευτείς αμέσως. Κάνε όμως όσα χρειάζεται ώστε να σου αποδείξεις πως δεν υπάρχει λόγος να γίνεσαι καχύποπτη και να αμφιβάλλεις. Συζητήστε το και με τον καιρό θα νιώθετε και οι δύο πιο ήρεμοι και ασφαλείς. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως οι καυγάδες από ζήλια και αμφιβολίες σχετικά με το που ήταν και τι έκανε ο σύντροφος, είναι σημαντικά λιγότερες στα ζευγάρια από απόσταση συγκριτικά με τα ζευγάρια που ζουν κοντά. Αποδεικνύεται λοιπόν, πόσο πιο ειλικρινή επικοινωνία και συνεννόηση αναπτύσσουν/έχουν οι σχέσεις από απόσταση.
Στέρηση του σεξ ή ψηφιακή αντικατάστασή του;
Η απουσία της παρουσίας του, σου στερεί πολλά, και ένα από τα βασικότερα είναι η αδυναμία να εκφραστείς με χάδια, φιλιά και τελικά να υπάρξει σεξουαλική επαφή. Μερικές φορές, θα προτιμούσατε και οι δύο να μην χρειάζεται να μιλήσετε ή να γράψετε για κάτι, απλώς να αφήσετε τα σώματά σας να επικοινωνήσουν. Μπορεί η απόσταση να σας το στερεί αυτό, όμως η τεχνολογία έρχεται να βοηθήσει. Αν και βρίσκονται χαμηλότερα από το 50% εκείνοι που δεν επιθυμούν να εκφραστούν σεξουαλικά προς τον σύντροφό τους μέσα από το τηλέφωνο ή την κάμερα, υπάρχουν και εκείνοι που το χρησιμοποιούν και βιώνουν σχετική ανακούφιση, ενώ παράλληλα αυξάνεται η σεξουαλική τους επιθυμία για τον άλλον.
Σε όλα αυτά, βασικός σύμμαχος και για τους δυο σας θα γίνει η τεχνολογία. Τηλέφωνα, μηνύματα, skype, emails, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και βοηθητικά για να διατηρήσετε και να εξελίξετε την σχέση σας. Παραδοσιακές και σχετικά ξεχασμένες συνήθειες όπως το ταχυδρομείο, μπορούν να γίνουν τόσο ουσιαστικές για εσάς. Σκέψου πως είναι μία κανονική σχέση με ιδιαιτερότητες και ακολούθησε τον δρόμο που σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη ολοκλήρωση και κάνε υπομονή μέχρι την επόμενη συνάντησή σας, χρησιμοποιώντας ως τότε όλα όσα διάβασες παραπάνω για να είσαι αισιόδοξη και χαρούμενη.




Πρώτη φορά στο σεξ: 6 ερωτήσεις που ντρέπεσαι να ρωτήσεις και οι απαντήσεις τους

«Όταν ξεκίνησα να ακούω από τις φίλες μου για το σεξ, ένιωθα πως δεν έχω ιδέα. Φυσικά, το google με βοήθησε πολύ, αφού βρήκα άπειρες πληροφορίες σχετικά με το σεξ. Τι είναι, πως το κάνεις, πότε να το κάνεις, με ποιον να το κάνεις. Όμως νιώθω πως έτσι, αν και έμαθα πολλά, δεν ηρέμησα αλλά μπερδεύτηκα ακόμη περισσότερο. Και επίσης δεν ξέρω αν όλα αυτά όντως πρέπει να τα κάνω. Αναρωτιέμαι, πως έκαναν σεξ οι άνθρωποι πριν το ίντερνετ… Έχω μπερδευτεί και δεν ξέρω ποιον να ρωτήσω. Οι φίλες μου μπορεί να με κοροϊδέψουν και στην μαμά μου ντρέπομαι να τα πω όλα αυτά που σκέφτομαι, όσο καλή σχέση κι αν έχουμε.»
Αυτή είναι περίπου η σκέψη μίας έφηβης προτού κάνει σεξ και παρακάτω θα μπορείς να βρεις απαντήσεις σε αυτές τις ανησυχίες.
Πότε να κάνω σεξ;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που θεωρείται ότι ‘πρέπει’ να κάνεις σεξ. Όμως, μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής σου, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, θα μπορείς να περιμένεις μία ευχάριστη και όμορφη εμπειρία. Αυτό σημαίνει πως το σώμα σου είναι έτοιμο για την σεξουαλική επαφή με τον φίλο σου αφού περάσεις την εφηβεία. Θα είναι τότε η περίοδος που θα έχεις μάθει αρκετά το σώμα σου και τις λειτουργίες του ώστε να μπορείς να το καταλάβεις και την ώρα του σεξ, πόσο το απολαμβάνει ή πόσο ενοχλείται από κάτι. Έτσι  μόνο θα μπορείς να το επικοινωνήσεις και στον σύντροφό σου ώστε να περάσετε και οι δύο ευχάριστα.
Να του πω πως είναι η πρώτη μου φορά;
Περισσότερο από την απάντηση, σημασία έχει ο λόγος που κρύβεται πίσω από αυτή την ερώτηση. Ανησυχείς πως θα φανείς λιγότερο ‘προχωρημένη’; Φοβάσαι πως θα σε κορο ϊδέψει; Σκέφτεσαι πως δεν θα θέλει να κάνει μαζί σου κάτι περισσότερο; Αν υπάρχει μία τέτοια σκέψη, ίσως να μην είναι σωστή η επιλογή σου. Χρειάζεται ο σύντροφός σου να σε κάνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και να μην σκέφτεσαι πως η στάση του απέναντί σου θα μπορούσε να αλλάξει τόσο εύκολα. Η άνεση και η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι χαρακτηριστικά της σχέσης σας πριν το σεξ ώστε αυτά να υπάρχουν και την ώρα της επαφής. Συνεπώς, μπορείς να του πεις ότι είναι η πρώτη σου φορά για να είναι και εκείνος σε θέση να σε βοηθήσει σε όποια δυσκολία ή ντροπή αντιμετωπίσεις την ώρα του σεξ.
Χρειάζονται προκαταρκτικά;
Όπως και σε κάθε άλλη μελλοντική σου σεξουαλική επαφή, έτσι και στην πρώτη, τα φιλιά και τα χάδια θα προετοιμάσουν το σώμα σου για αυτό που θα ακολουθήσει. Με το προκαταρκτικό παιχνίδι, ξυπνά σεξουαλικά το σώμα και των δυο σας και έτσι υποδέχεται με τον σωστό τρόπο την διείσδυση, όταν φτάσει εκείνη η στιγμή. Για αυτό λοιπόν, μην παραλείψεις τα προκαταρκτικά παιχνίδια. Έτσι κι αλλιώς, θα σας δώσουν τον χρόνο που χρειάζεστε και για να αισθανθείτε πιο άνετα αλλά και για να μάθετε ο ένας το σώμα του άλλου – ειδικά αφού συναντιέστε για πρώτη φορά.
Είναι απαραίτητο το προφυλακτικό; Από πού πρέπει να πάρω;
Το προφυλακτικό θα προστατέψει και τους δυο σας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και για αυτό είναι απαραίτητο σε κάθε σεξουαλική επαφή, άρα και στην πρώτη. Επιπλέον, διαβάζοντας τις οδηγίες χρήσης προτού το χρησιμοποιήσετε, θα καταφέρετε να μην έχετε φόβο και ανησυχία για κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.Τα φαρμακεία είναι το πιο ασφαλές μέρος από όπου μπορείς να προμηθευτείς προφυλακτικά.
Θα πονέσω πολύ;
Ο πόνος έχει να κάνει με την ανατομία του σώματός σου, το άγχος σου αλλά και τις κινήσεις του συντρόφου σου. Συνεπώς, με τα προκαταρκτικά που όπως αναφέραμε είναι απαραίτητα, θα μπορείς να έχεις χρόνο για να χαλαρώσεις και να εγκλιματιστείς. Έτσι, όταν έρθει η διείσδυση θα έχει ήδη προετοιμαστεί για αυτό το σώμα σου. Αν δεν είσαι αρκετά ήρεμη και διεγερμένη, ο κόλπος σου θα δυσκολευτεί αφού θα είναι σφιχτός και αυτό θα προκαλέσει πόνο. Σε περίπτωση που συμβεί, μην απογοητευτείς αλλά και μην βιαστείς. Αυτό σημαίνει πως θέλεις κι άλλο χρόνο, κι άλλα χάδια και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Άκουσε το σώμα σου λοιπόν και χωρίς βιασύνες, πάρτε περισσότερο χρόνο για παιχνίδια και χάδια.
Θα έχω οργασμό;
Δεν μπορεί κανείς να σου πει αν θα έχεις οργασμό ή όχι, όχι μόνο αναφορικά με την πρώτη σου φορά αλλά και για κάθε σου σεξουαλική επαφή. Αυτό συμβαίνει γιατί η κάθε γυναίκα μαθαίνοντας το σώμα της στο σεξ, μαθαίνει και πώς να έρχεται σε οργασμό – βοηθητικό είναι να έχεις βιώσει οργασμό μέσω του αυνανισμού ή και από σεξουαλικά χάδια που μπορεί να έχεις δεχθεί. Την πρώτη φορά όμως έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότερες δεν φτάνουν σε οργασμό, καθώς έχουν αρκετό άγχος για την επαφή που η απόλαυση περνάει σε δεύτερη μοίρα. Πρόκειται για κάτι πολύ λογικό όμως και δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί. Με τις επόμενες επαφές θα μπορείς να νιώσεις πιο χαλαρή και να αρχίσεις να εκφράζεσαι και να πειραματίζεσαι ώστε να πετύχεις την κορύφωση.
Διεκδίκησε να μάθεις όσα χρειάζεσαι χωρίς να νιώθεις φόβο ή ντροπή, ώστε όταν έρθει η πρώτη σου φορά να αποφύγεις δυσκολίες, και τραυματισμούς (σωματικούς ή και ψυχολογικούς) και να γίνει όσο πιο ευχάριστη εμπειρία και μελλοντική ανάμνηση.
Αν υπάρχουν απορίες που νιώθεις πως δεν απαντήθηκαν αλλά δεν ξέρεις σε ποιον να απευθυνθείς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα στοιχεία επικοινωνίας που θα βρεις στο τέλος του άρθρου.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα άντρας single...

Γυναίκες που ψάχνουν τον άντρα των ονείρων τους και συχνά πέφτουν σε παγίδες, ταλαιπωρώντας τον εαυτό τους και μπαίνοντας σε σχέσεις μόνο και μόνο για να μην είναι μόνες. Είναι από τα πιο κλασσικά σενάρια σε βιβλία, ταινίες και σειρές. Όμως αυτό είναι κάτι που μόνο τις γυναίκες απασχολεί; Όσοι άντρες δεν έχουν σχέση νιώθουν άραγε ανάλογα την ανάγκη της συντροφιάς ή/και μοναξιά;
Οι πιο ελκυστικοί για σχέση άντρες είναι οι δυναμικοί, πετυχημένοι, επαγγελματικά καταξιωμένοι και οικονομικά ανεξάρτητοι. Εκείνοι που είναι αποφασιστικοί και δείχνουν δυνατοί. Δηλαδή, εκείνο το πρότυπου του αρσενικού που είναι σκληρός και κυρίως πρακτικός, που δεν δείχνει σχεδόν καθόλου συναίσθημα αλλά μόνο δύναμη και αντρισμό. Παγιδευμένοι σε αυτή την εικόνα και την αναγκαιότητά της, χτίσαμε μέχρι και σήμερα απαιτήσεις από την καθημερινότητά μας που μας κάνουν να δουλεύουμε πολλές ώρες σε κουραστικές δουλειές και να χαλάμε την ποιότητα του ελεύθερού μας χρόνου λόγω στρες και κούρασης. Το αποτέλεσμα…γυναίκες που δεν βρίσκουν άντρες να τις καταλαβαίνουν, άντρες που δεν βρίσκουν γυναίκες που να δείχνουν κατανόηση και τελικά έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί και τους δύο στην μοναξιά.
Η μοναξιά που μπορεί να την νιώσεις τόσο όσο είσαι εκτός σχέσης αλλά και όταν είσαι σε μία σχέση, είναι από τα σκοτεινά συναισθήματα που μπορεί με ευκολία να σε ‘ρουφήξει’ και να σε αλλάξει. Αρχικά μπορεί να φέρει εκνευρισμό και να ψάχνεις τρόπους να την διώξεις, να παραγεμίζεις το κενό που υπάρχει με ανούσιες συναντήσεις, άσκοπο σεξ και αδιέξοδες γνωριμίες. Η στεναχώρια σίγουρα είναι από τους πρώτους επισκέπτες επίσης, όμως μπορεί να μην είναι και από τα πιο εμφανή συμπτώματα. Σιγά σιγά, με τις αποτυχημένες προσπάθειες για να βρεις την κατάλληλη συντροφιά, μπορεί να ξεκινήσεις την κατηφόρα που οδηγεί στην απελπισία, κατάσταση δύσκολη και βαριά.
Παίρνω την κατάσταση όπου είσαι μόνος, δεν είσαι ζευγάρι με κάποιο άτομο, η σεξουαλική σου ζωή άλλοτε έχει κενά, άλλοτε πάλι είναι πολύ γεμάτη, βγαίνεις με τους φίλους σου, πας γυμναστήριο, κάνεις ταξίδια, όμως σε όλα αυτά νιώθεις μερικές φορές πως σου λείπει μία σχέση. Δεν ακούμε συχνά κάποιον άντρα να λέει πως θα ήθελε να έχει μία σχέση, ή ακόμη περισσότερο πως του λείπει, αυτό είναι γεγονός. Μεγαλύτερο όμως γεγονός είναι πως όντως επιθυμούν και λείπει η σχέση και από εκείνους – έρευνες αποδεικνύουν μάλιστα, πως τελευταία αυξάνεται και η ανάγκη τους να είναι περισσότερο επικοινωνιακοί και λιγότερο σεξουαλικά επιθετικοί.
Τι σε κρατάει στην μοναξιά;
Και αν δεν με καταλαβαίνει;
Πάντα είναι πιθανό η επικοινωνία με έναν νέο σύντροφο να είναι κακή.  Για να το ανακαλύψεις όμως, χρειάζεται να ρισκάρεις και να το δοκιμάσειςσ. Ο φόβος να μην υπάρχουν αρκετά σημεία επαφής μεταξύ δύο συντρόφων μπορεί να είναι κίνητρο για να προτιμήσεις την μοναξιά σου που σου εξασφαλίζει προστασία από άβολες στιγμές και αποτυχημένες συζητήσεις. Όμως, συνήθως μαθαίνεις περισσότερα από την συζήτηση και την επικοινωνία έστω και αντίθετων απόψεων.
Και αν με πλησιάσει περισσότερο/λιγότερο από όσο χρειάζομαι;
Όσο περισσότερο καιρό περνάς  εκτός σχέσης, τόσο περισσότερο συνηθίζεις σε ένα πρόγραμμα που να χωράει όλα όσα θέλεις. Και όταν θα μπεις στην σχέση ενδέχεται η Κυριακή που ήταν για σειρές και φαγητό στο σπίτι, μπορεί να αλλάξει περιλαμβάνοντας μαζί την σύντροφό σου μέσα ή έξω από το σπίτι. Δεν υπάρχει κανένα πρέπει σε αυτό όμως, συνεπώς εσύ θα ορίσεις τα περιθώρια που χρειάζεσαι για προσωπικό χώρο και χρόνο.
Και αν με εγκαταλείψει;
Κάνοντας το βήμα να μπεις σε μία σχέση, θυσιάζεις την σιγουριά της μοναξιάς σου και του ελέγχου που σου δίνει αυτή. Το ενδεχόμενο να μην πετύχει η σχέση υπάρχει πάντα, όμως αυτό που έχει σημαντικότερο ρόλο είναι τι αναζητάς από την σχέση και αν χάνεις ή τελικά κερδίζεις. Η ανάγκη εκείνης να μείνει ή όχι είναι μια άλλη ιστορία που δεν έχει απαραίτητα να κάνει με εσένα.
Και αν δεν είμαι αρκετός;
Αφού ξεπεράσεις τις αρχικές δυσκολίες, δεις να ταιριάζεις και να περνάς καλά, θα αρχίσεις σιγά σιγά να πλησιάζεις με εκείνη και να μοιράζεστε πράγματα. Εκεί βρίσκει χώρο η ανάγκη να είσαι αρκετός για εκείνη και να μην ανοιχτείς για να καταλάβει στο τέλος πως είσαι 'λίγος' ή τέλος πάντων, πως δεν είσαι όπως σε περίμενε.
Τελικά καταλήγουμε πως όταν θέλεις κάτι αλλά ο φόβος σε κρατά μακρυά του, μένεις άπραγος και μόνος. Σαν φαύλος κύκλος αυτό μοιραία οδηγεί στο να αυξάνεται ο φόβος και να μεγαλώνει η μοναξιά. Είναι αυτό όμως ικανό να σταματήσει την επιθυμία σου;
Όταν ένας άνθρωπος κλείνεται στον εαυτό του, σχηματίζει ένα πολύ μικρό πακέτο. -  J. Ruskin

Μόνιμα ερεθισμένη: Μια διαταραχή με πολλές προεκτάσεις!

Ένας ερεθισμός στα γεννητικά τους όργανα της γυναίκας, που δεν συνδυάζεται με την παρουσία επιθυμίας για σεξουαλική επαφή και κρατά ώρες, μέρες ή και εβδομάδες, είναι η διαταραχή του διαρκούς ερεθισμού των γεννητικών οργάνων (persistent genital arousal disorder). Πρόκειται για μία διαταραχή που οφείλεται σε όσα πιστεύει και αισθάνεται μία γυναίκα προς το σεξ και την σεξουαλικότητά της. Αναφορικά σε οργανικούς παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν αυτή την κατάσταση, είναι η υπερβολική κατανάλωση σόγιας, εξωγενής φαρμακευτική αγωγή ή κύστη στο ιερό οστό. Όσο για τα συμπτώματα, πιο συγκεκριμένα, μία γυναίκα με αυτό το πρόβλημα παρουσιάζει:
  • ερεθισμένα και ευαίσθητα στο άγγιγμα γεννητικά όργανα και/ή στήθος που διαρκεί ώρα και δεν υποχωρεί από μόνο του,
  • διέγερση η οποία δεν υποχωρεί μετά από οργασμό,
  • η σωματική διέγερση δεν συνδέεται με προσωπική και θεμιτή σεξουαλική επιθυμία ή διέγερση της γυναίκας αλλά υπάρχει ακούσια,
  • για να εμφανιστεί ο ερεθισμός των γεννητικών οργάνων μπορεί να υπάρχει σεξουαλικό ερέθισμα, ή ερέθισμα που δεν είναι σεξουαλικού περιεχομένου, ή ακόμη και κανένα ερέθισμα,
  • η διαρκής αυτή επιθυμία χαρακτηρίζεται ως αθέμιτη, παρεμβατική, ιδιαιτέρως κουραστική και την στεναχωρεί.

Έχει μεγάλη σημασία ο βαθμός στον οποίο μία γυναίκα αντιλαμβάνεται τον ερεθισμό αυτόν ωςκουραστικό και παρεμβατικό και γενικότερα ως μία ενοχλητική σωματική λειτουργία από την οποία θέλει να απαλλαγεί. Διότι, υπάρχουν αρκετές γυναίκες που αν και βιώνουν κάποια από τα παραπάνωσυμπτώματα, δείχνουν να απολαμβάνουν την διαρκή αυτή διέγερση και δεν αναζητούν κάποια βοήθεια. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθεί αυτή η κατάσταση από τη νυμφομανία. Νυμφομανία (sex-mania) παρουσιάζει μία γυναίκα η οποία είναι υπερσεξουαλική, με διαρκή και συνειδητή επιθυμία για σεξουαλική επαφή, που δεν έχει τον έλεγχο των σεξουαλικών φαντασιώσεων, αναγκών και συμπεριφορών της, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις της (σεξουαλικές και μη). Ενώ στην περίπτωση της διαταραχής που αναφέρω, είναι κύριο χαρακτηριστικό το ότι η διαρκής διέγερση δεν είναι επιθυμητή και ευχάριστη.
Εκείνη που βασανίζεται από την διαρκής διέγερση, όπως δείχνουν οι έρευνες, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφορών. Κυρίως φαίνεται να σκέφτονται “ Το σεξ/ο αυνανισμός είναι αμαρτία”, “Μόνο οι άνδρες ενδιαφέρονται για το σεξ”, “Όσο μεγαλώνει η ηλικία μίας γυναίκας πρέπει να μειώνονται η σεξουαλική της επιθυμία και να μην κάνει σεξ”. Αμέσως θα νιώσει ντροπή λοιπόν που εκείνη δεν μπορεί να υπακούσει σε όσα σκέφτεται και πιστεύει και θα θεωρήσει πως κάνει αμαρτία, άρα τελικά ο αυνανισμός ή ακόμη και η επιθυμία της να αυνανιστεί την κάνουν να είναι ανήθικη στο μυαλό της. Οι αρνητικές και επικριτικές σκέψεις ακόμη και κατά την διάρκεια του σεξ εμφανίζονται στην σημαντική πλειοψηφία των γυναικών αυτών. Οι σκέψεις που κάνουν την σεξουαλική πράξη να παρομοιάζεται με σεξουαλική κακοποίηση ή και βιασμό, η απουσία ερωτικών σκέψεων για τον σύντροφό τους και η απόλυτη αποσύνδεση από την ερωτική πράξη κατά την διάρκειά της, φαίνεται να έχουν ως πυρήνα την πεποίθηση πως το σεξ είναι μία ανδρική υπόθεση και η γυναίκα καλείται να είναι παθητική και να μην συμμετέχει σε αυτό το αμάρτημα.
Οι ειδικοί ρίχνουν βάρος και στην επαφή που έχουν οι γυναίκες με τα σωματικά τους συμπτώματα. Έχουν εντοπίσει ότι είναι αυξημένη η παρακολούθηση και παρατήρηση των σωματικών αντιδράσεων από εκείνες. Είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές όσο αφορά ακόμη και σε μικρές αλλαγές στο σώμα τους. Συνδυαστικά λοιπόν με τις αρνητικές και επικριτικές τους απόψεις για το σεξ, η παρατήρηση της διαρκούς διέγερσης τους, φαίνεται να της κάνει να αισθάνονται ενοχή, στεναχώρια, ντροπή και ανησυχία.
Το άγχος που βιώνει μία γυναίκα με συντηρητικές και αρνητικές πεποιθήσεις προς το σεξ, κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, έχει αποδειχτεί πως, παραδόξως, επιφέρει εντονότερη και μεγαλύτερη διέγερση στα γεννητικά της όργανα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, που θεωρείται για εκείνη αμάρτημα, παρακολουθώντας τα σωματικά της συμπτώματα, εντοπίσει και την διέγερσή της, νιώθει ακόμη μεγαλύτερο άγχος αφού ντρέπεται και ανησυχεί. Το αποτέλεσμα είναι λοιπόν, όσο έρχεται αντίθετη με τις αυστηρές και συντηρητικές τις απόψεις περί σεξ, την ώρα που είναι σε σεξουαλική πράξη, η διέγερσή της να είναι εμφανής και μάλιστα με έντονο τρόπο και εκείνη να βυθίζεται ακόμη πιο βαθιά στην ντροπή και την ανησυχία που, αυτομάτως, αυξάνουν επιπροσθέτως την σεξουαλική διέγερση που βιώνει.
Τόσο λοιπόν αυτές οι ιδιαιτέρως αρνητικά φορτισμένες σκέψεις και πεποιθήσεις προς το σεξ, όσο και η διαρκής και λεπτομερής παρακολούθηση των σωματικών συμπτωμάτων, τις καταδικάζουν να βιώνουν τον παράδοξο και φαύλο αυτόν κύκλο.
Οι ειδικοί φαίνεται να μην έχουν καταλήξει ακόμη στην θεραπεία που θα βοηθούσε αυτές τις γυναίκες. Παρόλ’αυτά, η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία μοιάζει να είναι η πιο βοηθητική αφού θα επικεντρωθεί στην φαύλο αυτόν κύκλο μεταξύ σκέψεων και σωματικών συμπτωμάτων, που διαιωνίζουν την διαταραχή και την ταλαιπωρία των γυναικών αυτών. Είναι τελικά απαραίτητο να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν πως οι σκέψεις τους που θέλουν να βλέπουν το σεξ ως αμαρτία, επηρεάζουν τα σωματικά τους συμπτώματα και επιδεινώνουν την ήδη διαρκή διέγερση των γεννητικών τους οργάνων.






Ποιοι χαρακτήρες κινδυνεύουν να αποκτήσουν κάποιο Σ.Μ.Ν.;

Στην προσπάθεια των ειδικών να προστατεύσουν και να προλάβουν την εξάπλωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, υπάρχει πληθώρα ερευνών. Το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο είναι μερικά από τα δεδομένα που λαμβάνουν υπόψη ώστε να χωρίσουν τον πληθυσμό σε ομάδα “υψηλού” και “μειωμένου” κινδύνου.
Έχοντας κατά νου πως για να νοσήσει κάποιος από τα Σ.Μ.Ν. (χλαμύδια, σύφιλη, AIDS, τριχομονάδες, HPV, μυκητιάσεις, κ.α.) πρέπει να προβεί σε κάποιες μη-προσεκτικές σεξουαλικές συμπεριφορές, οι ειδικοί συμπέραναν πως είναι και οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν συμπεριφορές που οι άνθρωποι κάνουν χωρίς την επέμβαση ή παραίνεση από κάποιον, αλλά και συμπεριφορές που υπάρχει χώρος επιρροής από τους γύρω. Συμπεριφορές τέτοιες είναι το κάπνισμα, η άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ και το σεξ χωρίς προφυλάξεις. Σε αυτές τις δραστηριότητες ρόλο παίζει κυρίως η προσωπική επιλογή του καθένα. Ο καθένας έχει δικές του σκέψεις, δικά του συναισθήματα και δικές του συμπεριφορές και το σύνολο αυτών είναι η προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Ως απόρροια αυτής της θεώρησης λοιπόν, οι ειδικοί θέλησαν να ελέγξουν την πιθανότητα η προσωπικότητα να μπορεί να γίνει ένδειξη της πιθανότητα κάποιος να νοσήσει από Σ.Μ.Ν ή όχι.

Αναφερόμενοι στην προσωπικότητα του ατόμου, είναι επικρατέστερη η θεωρία που θέλει το κάθε άτομο να έχει 5 διαστάσεις ανάπτυξης συμπεριφορών, συναισθημάτων και σκέψεων που καθορίζουν και την προσωπικότητά του (Big Five Personality Dimension). Τα εξής πέντε:

  1. Δεκτικότητα στην εμπειρία (openness to experience)
  2. Εξωστρέφεια (extraversion)
  3. Ευσυνειδησία (conscientiousness)
  4. Συγκαταβατικότητα (agreeableness)
  5. Συναισθηματική αστάθεια - νευρωτική συμπεριφορά (neuroticism)

Βασισμένοι σε έρευνες, καταλήγουμε πως οι ποικιλία αναλογιών που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άτομο είναι και ο λόγος της διαφορετικότητάς μας. Για αυτόν τον λόγο τελικά δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αντιδράσεις σε ανάλογες καταστάσεις. Δηλαδή, για αυτό και δεν είναι όλα τα άτομα με σεξουαλικά ενεργή ζωή, το ίδιο πιθανά να νοσήσουν από Σ.Μ.Ν. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως είναι 3 οι καθοριστικοί παράγοντες:
  • Το πλήθος τον σεξουαλικών συντρόφων
  • Η χρήση προφυλακτικού
  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Αναφορικά λοιπόν στους ανωτέρω παράγοντες, σύγχρονες έρευνες έχουν υποδείξει ότι:
Τα άτομα που έχουν μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, έχουν υψηλό ποσοστό εξωστρέφειας και μειωμένο ποσοστό συγκαταβατικότητας και ευσυνειδησίας. Η συμπεριφορά και οι σκέψεις τους δηλαδή χαρακτηρίζονται από λιγότερο ντροπαλές και συντηρητικές απόψεις, με αποτέλεσμα να κάνουν εφήμερες σχέσεις, που συνήθως δεν είναι μονογαμικές και υπάρχουν κυρίως για το σεξ. Επιπλέον, η χρήση προφυλακτικού δεν είναι διαδεδομένη ανάμεσα σε άτομα που είναι νευρωτικά (χωρίς ιδιαίτερη συναισθηματική σταθερότητα), δεν είναι συγκαταβατικά και έχουν χαμηλή ευσυνειδησία. Με αυτή την δομή προσωπικότητας, το άτομα προτιμά να είναι πιο αυθόρμητο, χωρίς να αναλογίζεται και να συνειδητοποιεί τις πιθανές επιπτώσεις μίας σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη. Τέλος, τα ίδια χαρακτηριστικά φαίνεται να εμφανίζουν και τα άτομα εκείνα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Άτομα που είναι ιδιαιτέρως επιθετικά, κατατρέχουν σε συμπεριφορές όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η κατάχρηση ουσιών, που είναι για εκείνους μία μορφή συναισθηματικής ανακούφισης.
Αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας εντοπίζονται και σε ψυχοπαθολογικά προφίλ ατόμων. Αναλυτικότερα, η οριακή προσωπικότητα παρουσιάζει αυξημένα νευρωτικές συμπεριφορές και χαμηλά ποσοστά ευσυνειδησίας και συγκαταβατικότητας. Είναι δηλαδή άτομα που χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και μη λαμβάνοντας υπόψη πιθανούς παραμέτρους, θα προέβαιναν σε συμπεριφορές για να ικανοποιήσουν συναισθήματα τις στιγμής, όπως για παράδειγμα να έρθουν σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με άτομο που δεν γνωρίζουν καλά και δεν έχουν περαιτέρω σχέσεις. Επιπροσθέτως, η αντικοινωνική προσωπικότητα έχει χαρακτηριστικά χαμηλά ποσοστά συγκαταβατικότητας και υψηλά ποσοστά επιθετικότητας (που ανήκει στο νευρωτικό φάσμα). Άτομα που έχουν δηλαδή μικρό ενδιαφέρον για τα κοινώς αποδεκτά δεδομένα και είναι περισσότερο εκρηκτικοί, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη πιθανές αρνητικές συνέπειες των πράξεών τους.
Κατά συνέπεια, παρατηρώντας πως η συγκαταβατικότητα και η ευσυνειδησία απουσιάζουν από τις παραπάνω συμπεριφορές, γίνεται εμφανές και το γεγονός πως ο συνδυασμός τους αποτελεί επικίνδυνος. Πιο αναλυτικά, η αυξημένη παρορμητικότητα και απερισκεψία αυτών, έχουν ως απόρροια την μειωμένη ικανότητα να είναι οργανωμένοι και να έχουν αυτοέλεγχο. Έτσι, οι συμπεριφορές τους είναι επικίνδυνες για εκείνους και/ή τους άλλους. Είναι λοιπόν σκόπιμο, η ευπαθής και ασυνείδητη αυτή ομάδα ατόμων να έχει μία πιο έντονη ενημέρωση αναφορικά με τα Σ.Μ.Ν. και τις συνέπειες των απερίσκεπτων πράξεών τους γενικότερα.






5 πράγματα στο σεξ που συμβαίνουν ΜΟΝΟ στις ταινίες πορνό


Οι περισσότεροι έχουμε δει, είτε από επιλογή είτε επειδή 'έτυχε', τουλάχιστον ένα βίντεο πορνό. Και δεν υπάρχει καμία ντροπή σε αυτό, αφού ακόμη και από ειδικούς μπορεί να προταθεί για να γίνει πιο ζωηρή η φαντασία σου και του συντρόφου σου, για παράδειγμα. Τι γίνεται όμως όταν δούμε κάτι που δεν έχουμε βιώσει ποτέ στο σεξ με το σύντροφό μας και αναρωτηθούμε “Έτσι γίνεται κανονικά; Τι κάνω λάθος;”;




Ακολουθούν 10...σκηνοθετικές παρεμβάσεις που θα τις δούμε μόνο στις ταινίες πορνό!

  1. Είστε πανέτοιμοι για να κάνετε σεξ πάντα, παντού και ταυτόχρονα.
Κάθε φορά που οι πρωταγωνιστές ξεκινούν τα σεξουαλικά παιχνίδια, έχεις δει πως είναι έτοιμοι από κάθε άποψη. Φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και εσώρουχα, έχουν άψογα περιποιημένα μαλλιά και λοιπή τριχοφυΐα σώματος, αψεγάδιαστο μανικιούρ και πετικιούρ και μυρίζουν όμορφα. Επίσης, βρίσκουν και χώρο και χρόνο με ευκολία, η στύση του είναι εκεί προτού καν το καταλάβει και εκείνη δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το αν είναι έτοιμο το σώμα της για την διείσδυση που θα έρθει αμέσως μετά - τα προκαταρκτικά δεν υπάρχουν ούτε σαν αναφορά. Καθόλου ρεαλιστικό! Προσπέρασε την άδικη σύγκριση καθώς είναι η δουλειά τους να φαίνονται ωραίοι και...λειτουργικοί στο κοινό και τους εργοδότες τους, ενώ εσύ και ο σύντροφός σου ενδιαφέρεστε μόνο για τις δικές σας απόψεις και προτιμήσεις. Σημείωση: Μην σκέφτεσαι μόνο τις πρώτες σας φορές που γεμάτοι πάθος και ενθουσιασμό ήσασταν πιο παρορμητικοί – σκέψου τι τι συνέβαινε όταν αργούσε στην δουλειά ή δεν ήσουν συνεπής σε υποχρεώσεις σου.

  1. Οι απαραίτητες περίπλοκες στάσεις.
Οι στάσεις που επιλέγουν οι πρωταγωνιστές απαιτούν μία πολύ καλή σωματική κατάσταση σχεδόν πάντα. Και δείχνουν βολικές για ώρες μάλιστα! Δεν φταις εσύ όμως αν παθαίνεις κράμπες, εκείνου μουδιάζει το πόδι και γενικότερα, δεν βρίσκεται ιδιαίτερα εύκολες τις στάσεις αυτές. Αν και το σεξ έχουμε πει πως είναι μορφή γυμναστικής, μπορείτε να προτιμήσετε το γυμναστήριο για να έχετε και πιο σίγουρα αποτελέσματα. Στο σεξ δοκιμάστε και πειραματιστείτε με ότι σας φαίνεται ενδιαφέρον αλλά κάντε το με τρόπο και διάρκεια που να κάνουν και τους δυό σας να το απολαμβάνετε.

  1. Η μέση διάρκεια σεξ είναι τα 30 λεπτά.
Από σύντομα βίντεο των 2 λεπτών ως και μεγαλύτερα της 1 ώρας, οι ικανότητες και οι δυνατότητες των πρωταγωνιστών παραμένουν ίδιες. Γίνεται; Όχι! Και σε αυτό απάντηση είναι λειτουργίες όπως το μοντάζ. Το αποτέλεσμα των 30 λεπτών μπορεί να τους έχει πάρει και 2 ώρες γυρισμάτων. Μην συγκρίνεις την δική σας διάρκεια στο σεξ με τα βίντεο λοιπόν. Σε εσάς υπάρχει φυσικός χρόνος ο οποίος χωράει και διακοπές και αμήχανες στιγμές και περισσότερες ή λιγότερες αλλαγές στις στάσεις.

  1. Κάθε σεξουαλική επαφή κλείνει με δυνατό οργασμό.
Αρχικά, δεν υπάρχει ούτε μία διείσδυση που να διακοπεί προτού ένας από τους δύο – ή και οι δύο ταυτόχρονα καμία φορά – πρωταγωνιστές να φτάσουν σε οργασμό. Επιπλέον, ο οργασμός είναι τόσο έντονος και για τους δύο που συνοδεύεται από φωνές, ουρλιαχτά και δηλώσεις που δείχνουν την μοναδικότητα της εμπειρίας. Σε όλα αυτά υπάρχει μία δόση υπερβολής. Δεν ερχόμαστε σε οργασμό με κάθε σεξουαλική επαφή. Ενδέχεται μάλιστα να μην καταφέρεις να κορυφώσεις στην μόνη προσπάθεια σας και δεν είναι καθόλου λάθος αυτό – είναι αυτό που συμβαίνει στο 65% των γυναικών. Και όταν πια ο οργασμός έρθει, δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις αντίστοιχες υπερβολικές συμπεριφορές για να το καταλάβει ο σύντροφός σου – οι πρωταγωνίστριες επιλέγουν αυτόν τον τρόπο καθώς δεν βιώνουν ποτέ οργασμό κατά τα γυρίσματα των βίντεο.

  1. Ποτέ δεν γίνεται μόνο μία φορά.
Μετά από μία πετυχημένη επαφή, αντί να θέλουν χρόνο να ξεκουραστούν, να κάνουν μπάνιο, να φάνε, να κοιμηθούν, ή όλα όσα κάνουμε μετά το σεξ οι μη-επαγγελματίες, εκείνοι...συνεχίζουν. Σε αυτό βοηθούν φάρμακα και κρέμες που ενισχύουν εκείνους για στύσεις μεγάλης διάρκειας και εκείνες για να μην νιώθουν ενοχλήσεις και πόνους. Δεν γίνεται λοιπόν όσο φυσικά φαίνεται.



Η σύγκριση με τους πρωταγωνιστές γίνεται ακόμη και χωρίς να το καταλάβεις σε μερικές περιπτώσεις. Θα σου πρότεινα αντί να σκέφτεσαι τι κάνουν άλλοι – και δη επαγγελματίες – να επικεντρωθείς σε ότι κάνεις εσύ με τον σύντροφό σου και απολαμβάνεις και να πειραματιστείτε μαζί για να αυξήσετε και την απόλαυσή σας αλλά και την ποικιλία στην σεξουαλική σας ζωή.
Αν παρόλα αυτά, εσύ ή εκείνος νιώθετε πως δεν μπορείτε να ξεφύγετε από την σύγκριση και την ανάγκη να μιμηθείτε ότι βλέπετε στα πορνό βίντεο, η παρέμβαση του ειδικού θα βοηθήσει να βρείτε τρόπο να μάθετε και να ευχαριστηθείτε το σεξ ουσιαστικά.



Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Φετίχ – Έχουμε όλοι; Είναι ανησυχητικό;


Θυμάσαι εκείνον που είχε πολύ ερωτικό τατουάζ στη πλάτη. Εκείνη που φορούσε ένα ζευγάρι σέξι γόβες. Εκείνος που είχε ένα ιδιαίτερα γοητευτικό βλέμμα. Εκείνη που είχε προκλητικό πισινό.
Υπάρχουν για όλους μας αντικείμενα και μέρη του σώματος που μας προκαλούν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον που ενδέχεται φαινομενικά να μην εξηγούν γιατί να μας διεγείρουν και σεξουαλικά.
Δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, είναι το μυαλό μας και η φαντασία μας ελεύθερα να κάνουν συνδυασμούς και σενάρια σεξουαλικά με οτιδήποτε. Η ανησυχία προκύπτει όταν υπάρχει αδυναμία να αποχωριστούμε το φετίχ μας, όταν χωρίς αυτό δεν υπάρχει πραγματική σεξουαλική απόλαυση.

Ο ορισμός των φετίχ λοιπόν είναι ο εξής: Αντικείμενα και μέρη σώματος (τα οποία δεν είναι ουσιαστικής σημασίας για την σεξουαλική πράξη) λαμβάνουν μεγάλης προσοχής και σημασίας με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία, να διεγείρουν και συχνά να τα χρειάζονται για να υπάρξει οργασμός. Σε περίπτωση που αυτό συμβαίνει για κάθε σεξουαλική επαφή – ή απλά σεξουαλική κορύφωση- συνεχόμενα για τουλάχιστον 6 μήνες και η απουσία του φετίχ σημαίνει και δυσκολία ή απουσία σεξουαλικής επιθυμίας, ικανότητας και ολοκλήρωσης, τότε χρειάζεται η παρέμβαση του ειδικού καθώς μιλάμε πλέον για φετιχιστική διαταραχή. Το κυρίαρχο στοιχείο που θα οδηγήσει κάποιον με φετιχιστική διαταραχή στον ειδικό είναι πως πλέον δεν απολαμβάνει αυτή του την ανάγκη αλλά του προκαλεί δυσφορία και θέλει να απεξαρτηθεί από αυτό.

Ας δούμε τι συμβαίνει όταν το φετίχ βρίσκεται σε υγιή πλαίσια λοιπόν... Πρόκειται, κατά τις τελευταίες έρευνες, για μία κυρίως αντρική υπόθεση – ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Οι γυναίκες δεν εκδηλώνουν μία ιδιαίτερη προτίμηση σε κάτι που να τους προκαλεί σεξουαλική διέγερση. Τα πιο συνηθισμένα φετίχ για τους άντρες φαίνεται να είναι αντικείμενα όπως οι γόβες, τα εσώρουχα και αλλά και μέρη του σώματος, που με διαφορά πρώτα έρχονται τα πόδια και ειδικά τα δάχτυλα των ποδιών. Υπάρχουν και καταγραφές σχετικά με τατουάζ, piercings, παχύσαρκα σώματα ακόμη και καθετήρες και καλώδια. Αυτό που καταλαβαίνουμε, είναι πως φετίχ μπορεί να γίνουν αντικείμενα και μέρη σώματος τα οποία παίζουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο σε ένα συνολικό σενάριο, σε μία μεγαλύτερη εικόνα, σε μία φαντασίωση. Θα μπορούσε δηλαδή ο καθετήρας να είναι μέρος μία φαντασίωσης καθ'όλα κλασσικής όπως είναι ο ασθενής και η νοσοκόμα. Μία λιγότερο γνωστή αλλά αρκετά συχνή κατηγορία φετίχ είναι και εκείνα που απευθύνονται σε αισθήσεις εκτός της όρασης. Η υφή ενός υλικού όπως το βινύλ, η γεύση της σοκολάτας, η μυρωδιά κάποιου συγκεκριμένου αρώματος και η μελωδία κάποιου τραγουδιού, έχουν αποδειχθεί φετίχ για αρκετό κόσμο.

Η αιτιολογία για το φετίχ που έχει ο καθένας μας, εξακολουθεί να μην είναι απόλυτα ξεκάθαρη αφού οι ειδικοί δεν φαίνεται να συμφωνούν σε μία. Σίγουρα, η προτίμηση που δείχνουμε στο φετιχιστικό αντικείμενο ή μέρος συνδέεται με την πορεία της σεξουαλικής μας ανάπτυξης. Συμπεριφοριστικά, μπορεί να σχετιστεί με μία θετική εμπειρία που συνδυάστηκε άμεσα ή έμμεσα με το φετίχ. Κατά τον Φρόυντ, τα αντρικά φετίχ έχουν προέλευση από τον φόβο του ευνουχισμού – με την δημιουργία ενός αντικειμένου πόθου, καταφέρνει να ξεπεράσει ο άντρας τον φόβο του προς τη μήτρα και να υπάρξει σεξουαλική επαφή. Σε μία πιο γενική βάση πάντως, καταλήγουμε ότι η ενασχόληση με ένα φετίχ ξεκίνησε ίσως τυχαία την πρώτη φορά, επέφερε ευχάριστα σεξουαλικά αποτελέσματα και αυτόματα χρησιμοποιήθηκε και την επόμενη φορά.

Στον βαθμό που δεν υπάρχει εξάρτηση από το φετίχ σου ή του συντρόφου σου, δεν υπάρχει κανείς λόγος να ανησυχείς. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε το προς όφελός σας για να περνάτε απολαυστικά στις σεξουαλικές σας συναντήσεις.

Δημοσιευμένο άρθρο στο JoyTv.gr

Asexual - Μόδα ή Πραγματικότητα;


Νέοι όροι και νέοι ρόλοι και νέες μόδες σχετικά με το σεξ είναι παντού. Είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες που συχνά χρησιμοποιούμε έννοιες χωρίς να ξέρουμε και ακριβώς τι σημαίνουν. Και συγκεκριμένα, είναι από τις πιο νέες και δημοφιλείς έννοιες, είναι το asexual άτομο. Με αυτό τον όρο αναφερόμαστε σε εκείνους που ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός δεν στρέφεται προς το ίδιο ή το αντίθετο φύλο παρά υπάρχει μηδενική ή ελάχιστη σεξουαλική διάθεση προς τους γύρω του και μηδενικό ή ελάχιστο ενδιαφέρον προς την σεξουαλική πράξη.
Μιας και ο ορισμός δεν είναι ιδιαιτέρως ξεκάθαρος, οι παρακάτω ερωτήσεις βοηθούν στην αναγνώριση ενός ασέξουαλ ατόμου:

  • Υπάρχουν άτομα που τα βρίσκεις σέξυ - που σου προκαλούν σεξουαλικές σκέψεις ή/και επιθυμία σε μία περισσότερο σεξουαλική σωματική επαφή;
  • Αναπτύσσεις μία έλξη προς άτομα που για να ικανοποιηθεί και να εκφραστεί πλήρως, νιώθεις την ανάγκη της σεξουαλικής επαφή;
  • Βρίσκεις το σεξ, ακόμη και σαν σκέψη, σημαντική ή ενδιαφέρουσα δραστηριότητα; Αν σου έλεγαν πως δεν θα κάνεις ξανά σεξ, θα σου προκαλούσε δυσφορία/άγχος/θυμό/στεναχώρια;

Αν οι απαντήσεις είναι αρνητικές και στις τρεις ερωτήσεις, τότε πρόκειται για κάποιον ασέξουαλ. Αν πάλι υπάρχει μία κυρίως αρνητική διάθεση αλλά όχι σε κάθε περίσταση, τότε πρόκειται για κάποιον graysexual(έχει σεξουαλική επιθυμία αλλά σπάνια) ή demisexual (ενδέχεται να παρουσιάσει σεξουαλική επιθυμία με ένα άτομο που έχουν ήδη μία στενή σχέση).


Και τι σημαίνει να είσαι ασέξουαλ;
Είναι πολύ σημαντικό να είναι ξεκάθαρο πως ένας ασέξουαλ έχει την ικανότητα να έχει σεξουαλικές επαφές, επιλέγει όμως να μην έχει καθώς δεν έχει την επιθυμία. Οι ασέξουαλ εξ'ορισμού δεν έχουν σεξουαλική επιθυμία, όμως δεν είναι μικρό το ποσοστό εκείνων που σε κάποια περίοδο της ζωής του είχαν μία σεξουαλική επαφή ή και περισσότερες. Αν περάσεις ένα χρονικό διάστημα που δεν υπάρχει σεξ στην καθημερινότητά σου από επιλογή και δεν είναι μέσα στις προτεραιότητές σου, δεν γίνεσαι αυτομάτως ασέξουαλ – πρόκειται απλά για μία περίοδο χαμηλής ή μηδενικής σεξουαλικής επιθυμίας που μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου συναισθηματικά τραυματικού γεγονότος (χωρισμός, πένθος), άγχους, ακόμη και σύμπτωμα κατάθλιψης (συνδυαστικά με μία γενικότερη παραμέληση του εαυτού και των αναγκών σου).
Στα πλαίσια σύγχυσης που μπορεί να βιώσει κάποιος ασέξουαλ, συχνά δηλώνει πως είναι ομοφυλόφιλος ή και αμφιφυλόφιλος.
Οι ασέξουαλ έχουν συναισθηματικές ανάγκες, όπως κάθε άλλος άνθρωπος και επιθυμούν την συντροφικότητα και την εγγύτητα. Θέλουν να έχουν έναν σύντροφο – ανεξαρτήτως φύλου - με τον οποίο να μοιράζονται όλες τις συνήθειες μίας ερωτικής σχέσης, εκτός των σεξουαλικών. Βέβαια, είναι πολλά τα παραδείγματα εκείνων που είτε θέλοντας να κρύψουν την σεξουαλικής τους αδιαφορία για να μην εκτεθούν είτε δοκιμάζουν όπως λένε “μήπως με αυτόν τον σύντροφο είναι διαφορετικά και τελικά το σεξ είναι κάτι που μου αρέσει”.

Τι λένε οι ειδικοί
Στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης, ψυχολόγοι και σεξολόγοι αναζήτησαν την αιτιολογία και την εξέλιξη της ασέξουαλ έκφρασης. Καταλήγουν, ότι όπως και σε κάθε άλλο είδος σεξουαλικού προσανατολισμού έτσι και στην περίπτωση ενός ασέξουαλ, δεν υπάρχει λόγος που έχει αυτή την προτίμηση, πρόκειται για μία γενετική ιδιότητα, όπως γίνεται για έναν ετεροφυλόφιλο ή έναν ομοφυλόφιλο.
Οι έρευνες γύρω από το θέμα ξεκίνησαν την δεκαετία τους 1970, όταν το Ινστιτούτο Kinsey, εντόπισε απαντήσεις ατόμων να μην χαρακτηρίζονται ως ετεροφυλόφιλες ή ομοφυλόφιλες αλλά να παρουσιάζουν μία σεξουαλική αδιαφορία. Τα τελευταία 15 χρόνια μεγαλώνει και το ενδιαφέρον των ειδικών. Κατά τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, ασέξουαλ είναι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Βέβαια, ακόμη και στην ασέξουαλ online κοινότητα, αυτό προκαλεί εντύπωση καθώς πιστεύουν πως είναι λιγότεροι, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε δεν νιώθουν αρκετά άνετα για να το παραδεχθούν είτε νιώθουν μπερδεμένοι και δεν είναι ακόμη σίγουροι.
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί γύρω από την σεξουαλικότητα παρουσιάζουν διάφορες αντιρρήσεις ως προς την πραγματική ύπαρξη της ασέξουαλ ομάδας ατόμων. Αποδέχονται πως υπάρχει ένας μέρος του πληθυσμού που δεν έχει αυτή την ανάγκη, όμως τα ευρήματα από τις μελέτες δεν φαίνεται να τους φαίνονται αρκετά για να κατανοήσουν τον λόγο που ενώ έχουν την ικανότητα, δεν νιώθουν μία ανάγκη που είναι χαρακτηριστική για τους περισσότερους οργανισμούς του πλανήτη. Αναρωτιούνται επίσης, μήπως στο 1% αυτό ΄κρύβονται' και άτομα με σεξουαλική επιθυμία που αντιμετωπίζουν όμως κάποιου είδους σεξουαλική δυσκολία. Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση ένα άτομο να θέλει να έχει σεξουαλικές επαφές αλλά να μην μπορεί λόγω αρνητικών σκέψεων ή/και συναισθημάτων ή κάποιων σωματικών ενοχλήσεων. Στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για κάποιον ασέξουαλ και χρειάζεται η παρέμβαση του ειδικού για την αντιμετώπιση του προβλήματος.