Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα άντρας single...

Γυναίκες που ψάχνουν τον άντρα των ονείρων τους και συχνά πέφτουν σε παγίδες, ταλαιπωρώντας τον εαυτό τους και μπαίνοντας σε σχέσεις μόνο και μόνο για να μην είναι μόνες. Είναι από τα πιο κλασσικά σενάρια σε βιβλία, ταινίες και σειρές. Όμως αυτό είναι κάτι που μόνο τις γυναίκες απασχολεί; Όσοι άντρες δεν έχουν σχέση νιώθουν άραγε ανάλογα την ανάγκη της συντροφιάς ή/και μοναξιά;
Οι πιο ελκυστικοί για σχέση άντρες είναι οι δυναμικοί, πετυχημένοι, επαγγελματικά καταξιωμένοι και οικονομικά ανεξάρτητοι. Εκείνοι που είναι αποφασιστικοί και δείχνουν δυνατοί. Δηλαδή, εκείνο το πρότυπου του αρσενικού που είναι σκληρός και κυρίως πρακτικός, που δεν δείχνει σχεδόν καθόλου συναίσθημα αλλά μόνο δύναμη και αντρισμό. Παγιδευμένοι σε αυτή την εικόνα και την αναγκαιότητά της, χτίσαμε μέχρι και σήμερα απαιτήσεις από την καθημερινότητά μας που μας κάνουν να δουλεύουμε πολλές ώρες σε κουραστικές δουλειές και να χαλάμε την ποιότητα του ελεύθερού μας χρόνου λόγω στρες και κούρασης. Το αποτέλεσμα…γυναίκες που δεν βρίσκουν άντρες να τις καταλαβαίνουν, άντρες που δεν βρίσκουν γυναίκες που να δείχνουν κατανόηση και τελικά έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί και τους δύο στην μοναξιά.
Η μοναξιά που μπορεί να την νιώσεις τόσο όσο είσαι εκτός σχέσης αλλά και όταν είσαι σε μία σχέση, είναι από τα σκοτεινά συναισθήματα που μπορεί με ευκολία να σε ‘ρουφήξει’ και να σε αλλάξει. Αρχικά μπορεί να φέρει εκνευρισμό και να ψάχνεις τρόπους να την διώξεις, να παραγεμίζεις το κενό που υπάρχει με ανούσιες συναντήσεις, άσκοπο σεξ και αδιέξοδες γνωριμίες. Η στεναχώρια σίγουρα είναι από τους πρώτους επισκέπτες επίσης, όμως μπορεί να μην είναι και από τα πιο εμφανή συμπτώματα. Σιγά σιγά, με τις αποτυχημένες προσπάθειες για να βρεις την κατάλληλη συντροφιά, μπορεί να ξεκινήσεις την κατηφόρα που οδηγεί στην απελπισία, κατάσταση δύσκολη και βαριά.
Παίρνω την κατάσταση όπου είσαι μόνος, δεν είσαι ζευγάρι με κάποιο άτομο, η σεξουαλική σου ζωή άλλοτε έχει κενά, άλλοτε πάλι είναι πολύ γεμάτη, βγαίνεις με τους φίλους σου, πας γυμναστήριο, κάνεις ταξίδια, όμως σε όλα αυτά νιώθεις μερικές φορές πως σου λείπει μία σχέση. Δεν ακούμε συχνά κάποιον άντρα να λέει πως θα ήθελε να έχει μία σχέση, ή ακόμη περισσότερο πως του λείπει, αυτό είναι γεγονός. Μεγαλύτερο όμως γεγονός είναι πως όντως επιθυμούν και λείπει η σχέση και από εκείνους – έρευνες αποδεικνύουν μάλιστα, πως τελευταία αυξάνεται και η ανάγκη τους να είναι περισσότερο επικοινωνιακοί και λιγότερο σεξουαλικά επιθετικοί.
Τι σε κρατάει στην μοναξιά;
Και αν δεν με καταλαβαίνει;
Πάντα είναι πιθανό η επικοινωνία με έναν νέο σύντροφο να είναι κακή.  Για να το ανακαλύψεις όμως, χρειάζεται να ρισκάρεις και να το δοκιμάσειςσ. Ο φόβος να μην υπάρχουν αρκετά σημεία επαφής μεταξύ δύο συντρόφων μπορεί να είναι κίνητρο για να προτιμήσεις την μοναξιά σου που σου εξασφαλίζει προστασία από άβολες στιγμές και αποτυχημένες συζητήσεις. Όμως, συνήθως μαθαίνεις περισσότερα από την συζήτηση και την επικοινωνία έστω και αντίθετων απόψεων.
Και αν με πλησιάσει περισσότερο/λιγότερο από όσο χρειάζομαι;
Όσο περισσότερο καιρό περνάς  εκτός σχέσης, τόσο περισσότερο συνηθίζεις σε ένα πρόγραμμα που να χωράει όλα όσα θέλεις. Και όταν θα μπεις στην σχέση ενδέχεται η Κυριακή που ήταν για σειρές και φαγητό στο σπίτι, μπορεί να αλλάξει περιλαμβάνοντας μαζί την σύντροφό σου μέσα ή έξω από το σπίτι. Δεν υπάρχει κανένα πρέπει σε αυτό όμως, συνεπώς εσύ θα ορίσεις τα περιθώρια που χρειάζεσαι για προσωπικό χώρο και χρόνο.
Και αν με εγκαταλείψει;
Κάνοντας το βήμα να μπεις σε μία σχέση, θυσιάζεις την σιγουριά της μοναξιάς σου και του ελέγχου που σου δίνει αυτή. Το ενδεχόμενο να μην πετύχει η σχέση υπάρχει πάντα, όμως αυτό που έχει σημαντικότερο ρόλο είναι τι αναζητάς από την σχέση και αν χάνεις ή τελικά κερδίζεις. Η ανάγκη εκείνης να μείνει ή όχι είναι μια άλλη ιστορία που δεν έχει απαραίτητα να κάνει με εσένα.
Και αν δεν είμαι αρκετός;
Αφού ξεπεράσεις τις αρχικές δυσκολίες, δεις να ταιριάζεις και να περνάς καλά, θα αρχίσεις σιγά σιγά να πλησιάζεις με εκείνη και να μοιράζεστε πράγματα. Εκεί βρίσκει χώρο η ανάγκη να είσαι αρκετός για εκείνη και να μην ανοιχτείς για να καταλάβει στο τέλος πως είσαι 'λίγος' ή τέλος πάντων, πως δεν είσαι όπως σε περίμενε.
Τελικά καταλήγουμε πως όταν θέλεις κάτι αλλά ο φόβος σε κρατά μακρυά του, μένεις άπραγος και μόνος. Σαν φαύλος κύκλος αυτό μοιραία οδηγεί στο να αυξάνεται ο φόβος και να μεγαλώνει η μοναξιά. Είναι αυτό όμως ικανό να σταματήσει την επιθυμία σου;
Όταν ένας άνθρωπος κλείνεται στον εαυτό του, σχηματίζει ένα πολύ μικρό πακέτο. -  J. Ruskin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου