Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Οι επαφές των εορτών: Ποιους να δεις και ποιους να...αφήσεις;

Μετά από αρκετούς μήνες δουλειάς, διαβάσματος και των άλλων προγραμματισμένων ενεργειών που μας ρίχνουν στη ρουτίνα της καθημερινότητας, περιμένουμε, άλλοι λίγο και άλλοι πολύ, τις ημέρες των γιορτών για να ξεκουραστούμε, να δούμε τους αγαπημένους μας και να περάσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο χωρίς βιασύνες και τις συνηθισμένες μας υποχρεώσεις. Στις ταινίες και στις διαφημίσεις είναι όλες οι σχέσεις – οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές – στα καλύτερά τους λόγω της εορταστικής ατμόσφαιρας. Όλοι ανταλλάζουν δώρα, αγκαλιάζονται, γελάνε, μαγειρεύουν και γενικά είναι ευτυχισμένοι και χαρούμενοι, "εορταστικοί" θα έλεγε κανείς. Είναι όντως έτσι και εκτός της οθόνης , στην πραγματική ζωή; 

Στα περισσότερα οικογενειακά τραπέζια θα έρθει η κλασσική συνταγή της γιαγιάς, οι ιστορίες του παππού, τα ανέκδοτα από τον θείο σου, άβολες ερωτήσεις από τον ξάδελφό σου. Και δεν είναι σπάνιο να έρθει έτσι και ένας καυγάς. Αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αντιθέτως είναι κάτι συχνό και υγιές! Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τις ημέρες αυτές, που αλλάζουν οι βιορυθμοί μας, προσπαθούν να προσαρμοστούν και τα συναισθήματά μας. Καθώς θα κοιμάσαι με διαφορετικό πρόγραμμα και θα τρως με διαφορετικό πρόγραμμα, ο οργανισμός σου θα το λάβει ως εντολή για να αλλάξει και ρυθμό και να χαλαρώσει. Στη χαλάρωση αυτή όλοι θα βοηθηθούν λίγο περισσότερο πέρα από την οικεία ατμόσφαιρα, το φαγητό και το αλκοόλ. Θα έχεις παρατηρήσει, ότι είμαστε πιο συναισθηματικοί αυτές τις ημέρες, πιο ευαίσθητοι – αντίστοιχα, μπορούμε να γίνουμε και περισσότερο ευερέθιστοι και ευέξαπτοι. Είναι μία απαραίτητη διαδικασία όμως και αυτή της έκρηξης, και θεωρείται ένας τρόπος ξεσπάσματος που θα επιφέρει μετά ανακούφιση και θα σας οδηγήσει στα μελομακάρονα και η καλή διάθεση σταδιακά θα επιστρέψει.
Αν ξεκίνησες να σκέφτεσαι πως ίσως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα τελικά οι οικογενειακές στιγμές, θα σου πω ότι κάνεις λάθος. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι μοναχικές γιορτές είναι το ίδιο καταθλιπτικές για κάποιον, όσο και να αγοράζει δώρα και να στέλνει ευχές αντί να περνά χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους του και όλα τα έθιμα που ακολουθούν συνήθως. Επιπλέον, έχει βρεθεί πως τα 5 βασικά στοιχεία που συνθέτουν τις γιορτές στο μυαλό μας είναι τα έθιμα, τα ψώνια, η διασκέδαση, η μελαγχολία και η ζεστασιά των οικείων μας.
Οι φίλοι και ο σύντροφός σου θα περνάνε αντίστοιχες με τις δικές σου φάσεις αυτές τις ημέρες και θα θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί σου. Φτιάξε ένα πρόγραμμα με το οποίο να μπορείς να ικανοποιήσεις όλες σου τις ανάγκες για επαφή μαζί τους ώστε να μην έχεις άγχος με τον χρόνο και τις λοιπές διαδικασίες για να κανονίσετε τις συναντήσεις σας. Ξοδεύοντας χρόνο και χρήματα για τα αγαπημένα σου πρόσωπα, θα έχεις καλύτερη διάθεση – και αυτό είναι από τα βασικά συστατικά των γιορτών.

Μην ξεχνάς πως αυτές τις ημέρες χρειάζεσαι σωματική και ψυχική ξεκούραση για να ξεκινήσεις με όρεξη και διάθεση τη νέα χρονιά. Συνεπώς, απέφυγε τις κουραστικές διαδικασίες κοινωνικοποίησης αντί να σέρνεις τον εαυτό σου επειδή "πρέπει" και σκέψου τι θα κερδίσεις και τι θα σου κοστίσει μία τέτοια επαφή. Διώξε τον φόβο του "πρέπει" και άκουσε σε τι σου λέει ο εαυτός σου ότι θέλει! Έτσι, θα βρεις ποιες επαφές θέλεις και χρειάζεσαι, αλλά και πόσο κοντινές τις έχεις ανάγκη. Κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου