Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Οι αχάριστοι άνθρωποι – Ποιοι είναι, γιατί είναι και τι να κάνεις;

Πιστεύω πως όταν είσαι με κάποιον κοντά, δηλαδή κάνετε παρέα, βγαίνετε, κάνετε πλάκα, μιλάτε στο τηλέφωνο, μοιράζεστε νέα της ημέρας και ανησυχίες της ζωής, ο άλλος…ενδιαφέρεται για σένα και σου προσφέρει όπως του προσφέρεις κι εσύ. Το πίστευα τουλάχιστον γιατί μετά την περίπτωση του Α., κατάλαβα τι σημαίνει αχαριστία. Τι σημαίνει να βολεύει τον εαυτό του ο άλλος και να μην ενδιαφέρεται για το αν θα πληγώσει τον άλλον – και φυσικά να μην δίνει δεκάρα για το αν θα ευχαριστηθεί ο άλλος. Έψαξα να βρω, να καταλάβω τι πάει στραβά, πως γίνεται να υπάρχει αδιαφορία για τον άλλον, πως μπορεί να μην σε νοιάζει.
Και κάνοντας μίας αναζήτηση κατέληξα σε λέξεις όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η ενσυναίσθηση. Αυτές οι ‘ψυχολογικές’ εκφράσεις, θα μπορούσαν να δώσουν μία κατεύθυνση πως την ερώτηση “Γιατί να είναι αχάριστοι μερικοί άνθρωποι;”
Αρχικά, συναισθηματική νοημοσύνη, κατά τα πιο αποδεκτά μοντέλα, είναι η ικανότητα αντίληψης, κατανόησης και χειρισµού των συναισθηµάτων για την διευκόλυνση της σκέψης, οι οποίες θα καθοδηγούν την αποτελεσµατική συµπεριφορά μέσω του συνδυασμού συναισθηµατικών και κοινωνικών δεξιοτήτων καθώς και των ικανοτήτων που επηρεάζουν την «έξυπνη» συµπεριφορά. Με πιο απλούς όρους, το άτομο είναι σε θέση να αναγνωρίζει, να κατανοεί και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.
Σαν προέκταση αυτού, έρχεται και η ενσυναίσθηση (να νιώθω και πέρα από τον εαυτό μου όπως εξηγείται ετυμολογικά). Η ικανότητα που μας βοηθά να κατανοούμε το συναίσθημα του άλλου και συνεπώς, να μπορούμε να καταλάβουμε τι τον έκανε να νιώθει έτσι, ποια τα κίνητρά του, και γιατί έχει την συμπεριφορά που έχει.
Παρά τα θεωρητικά, ο συνδυασμός των παραπάνω πληροφοριών θα μπορούσε να μας δώσει μία γενική εικόνα για τα άτομα που δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη και, κατά συνέπεια, δεν φαίνεται να δείχνουν ενσυναίσθηση.
Ποιοι το κάνουν;
Θα χρησιμοποιήσουμε το DSM (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών) για να μας εξυπηρετήσει σε μία πιο πρακτική κατηγοριοποίηση εκείνων που τους είναι πιο εύκολο να φανούν ως αχάριστοι. Αναζητώντας της προσωπικότητες που έχουν χαμηλότερα επίπεδα σε συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση, θα καταλήξουμε πως τα άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερες ενοχές, δεν ενδιαφέρονται και τόσο για να μην πληγώσουν τους άλλους και έχουν ως βασικό τους σκοπό να προστατεύουν και να κρύβουν τις δικές τους ευάλωτες πτυχές είναι εκείνα που μπορούμε να φωτογραφίσουμε ως αχάριστα. Πιο συγκεκριμένα, η αντικοινωνική προσωπικότητα και η ναρκισσιστική προσωπικότητα είναι εκείνες που συχνά μπορεί να κάνουν κάποιον να φερθεί με τον τρόπο αυτό.
Ένα αντικοινωνικό άτομο, με σκοπό να εκμεταλλευτεί τους άλλους και με την μέθοδο της περιφρόνησης αλλά και της παραβίασης όσων δεν του είναι αρεστά, εύκολα λέγεται και αχάριστο. Με όπλο του την αχαριστία, την απουσία τύψεων και την αποφυγή στενών σχέσεων με τους άλλους, δεν θα νιώθει ευάλωτος απέναντι στον μεγάλο του φόβο να τον απορρίψουν ή να λάβει κάποια κακή κριτική που θα τον πληγώσει.
Η ναρκισσιστική τάση εκείνου που θα θέλει να τον θαυμάζουμε σε κάθε ευκαιρία και να κάθεται απλά στον θρόνο του, αδυνατώντας να κατανοήσει και πόσο μάλλον να συναισθανθεί τα συναισθήματα των άλλων, σίγουρα μπορεί να ερμηνευτεί ως αχαριστία. Θα τα παρουσιάζει όλα ιδιαίτερα, μοναδικά, ξεχωριστά και γοητευτικά, για να επωφεληθεί, και θα υποτιμήσει οτιδήποτε έξω από τον ίδιο για να προστατέψει την εύθραυστη εικόνα που έχουν για τον εαυτό του.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο φερόμενος ως αχάριστος, όντως θα φανεί πως ήθελε να κάνει την δουλειά του, αδιαφορώντας για το αν εσύ ήθελες κάτι παραπάνω, χωρίς δείγμα τύψεων και ενοχών. Μάλιστα, αν σκεφτείς να το συζητήσεις μαζί του, ενδεχομένως να σου εξηγήσει πως αυτά που λες είναι υπερβολές και να σε αφήσει ακόμη πιο θυμωμένο/απογοητευμένο. Είναι ο μηχανισμός αντιμετώπισης που χρησιμοποιούν σχεδόν αυτοματοποιημένα αυτά τα άτομα, όχι όμως με τον κακό σκοπό που φαίνεται. Πρόκειται για τις ιδιαίτερα τραυματισμένες βάσεις της κάθε προσωπικότητας, που για να επιβιώσει το άτομο χρειάστηκε να βρει πως να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο απόρριψης και κακής κριτικής, που εύκολα μπορούν να καταστρέψουν την εικόνα που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους.
Τι να κανεις;
Επειδή όλοι φέρουμε τα προσωπικά μας τραύματα όμως, ευθύνη μας είναι να
τον εαυτό μας από την έκθεση στον κίνδυνο θέτοντας τα όριά μας. Στους άλλους, δίνουν τόσο χώρο και χρόνο όσο μπορούμε να μοιραστούμε και να αντέξουμε, προτού να αρχίσουμε να νιώθουμε πίεση, να πληγωνόμαστε, να θυμώνουμε και να στεναχωριόμαστε. Η κάθε κίνηση προς τους άλλους, έχει το ρίσκο της απόρριψης και για αυτό θα μας προστάτευε αν υπολογίζαμε από πριν τι χρειαζόμαστε ως ανταπόδοση, αν είναι ρεαλιστική και αν υπάρχει διάθεση και από τους άλλους να μας την προσφέρουν.

Πότε ένας άντρας αποφεύγει το σεξ και γιατί

Η άποψη που επικρατεί, ακόμη και σήμερα, είναι ότι οι άντρες είναι αυτοί που είναι πάντα πρόθυμοι να κάνουν σεξ, σε αντίθεση με τις γυναίκες που συχνά βρίσκουν δικαιολογίες για να το αποφύγουν. Κι όμως, φαίνεται πως οι ρόλοι πλέον έχουν αντιστραφεί, και δικαιολογίες- όπως ο πονοκέφαλος- δεν είναι αποκλειστικά γυναικείο προνόμιο. Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία, προς έκπληξη όλων, βρέθηκε ότι οι άνδρες είναι πιθανότερο να αρνηθούν μια σεξουαλική πράξη, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Πολλές φορές οι αιτίες που οδηγούν έναν άντρα να πει «όχι» στο σεξ φαίνεται να είναι ανεξάρτητες από την ελκυστικότητα της συντρόφου τους.
8 λόγοι που δεν θα επιδιώξει το σεξ εκείνος:
1.Δίνει βάση στην επαφή, όχι όμως τη σωματική
Κατ' αρχάς, υπάρχουν αρκετοί άντρες που δίνουν τόση σημασία στο συναίσθημα και την τρυφερότητα, ώστε τελικά η σχέση να καταλήγει να είναι κάπως «πλατωνική». Δίνουν, δηλαδή, ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία και τη "χημεία" που υπάρχει με τη σύντροφό τους και το σεξ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.




2. Το άγχος της καθημερινότητας τον έχει απορροφήσει
Η διάθεση και η επιθυμία του μπορεί εύκολα να επηρεαστεί αρνητικά από το έντονο άγχος που βιώνει. Η κούραση και το άγχος αυτό συνδέονται με τις προσωπικές, επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις. Περνά πολύ χρόνο στη δουλειά, καταναλώνοντας πολλή ενέργεια, με αποτέλεσμα να εξουθενώνεται σωματικά και ψυχολογικά. Συχνά φέρνει τα ζητήματα της δουλειάς στο σπίτι και συνεπώς στο κρεβάτι , κάνοντας το σεξ να φαίνεται σαν μια διεκπεραιωτική πράξη, που "πρέπει" να γίνει.
3. Το σώμα του είναι το εμπόδιο
Η επιθυμία για σεξ επηρεάζεται άμεσα και από τη σωματική υγεία. Η ύπαρξη μιας ασθένειας μπορεί να μειώσει την ερωτική διάθεση σημαντικά. Δε αναφερόμαστε απαραίτητα σε μια σοβαρή πάθηση. Ακόμα και μια ίωση μπορεί να επιφέρει σωματική εξάντληση, καθιστώντας έναν άντρα αδύναμο να εμπλακεί σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η λήψη φαρμάκων, μπορεί να υπάρξει έντονα μειωμένη επιθυμία λόγω των παρενεργειών.
4. Ένα σεξουαλικό πρόβλημα
Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τα σεξουαλικά προβλήματα, τα οποία συναντάμε συχνά. Πολλές φορές, ένας άντρας που αντιμετωπίζει σεξουαλικό πρόβλημα αποφεύγει την ερωτική επαφή, γιατί βιώνει έντονα το άγχος επίδοσης ή γιατί απλά δεν θέλει να μάθει η (νέα) σύντροφός του πως αντιμετωπίζει δυσκολία με τη στύση του.  Ίσως ακόμα να μην θέλει να πάρει μία ακόμη κακή κριτική από την σύντροφό του για την πρόωρη εκσπερμάτισή του. Αυτό με τη σειρά του φέρνει δυσαρέσκεια στη σύντροφο, δημιουργώντας του έτσι ένα επιπλέον άγχος, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται.
5. Δεν νιώθει πως είναι ο "κυνηγός"
Σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει και η αλλαγή των ρόλων στο σεξ, με τη γυναίκα να έχει γίνει πιο ενεργητική και με πολλές εμπειρίες. Πλέον, η γυναίκα ξέρει τι θέλει στο σεξ και το διεκδικεί. Έτσι, παίρνει πρωτοβουλίες και συχνά μπορεί να γίνει πιο επιθετική, γεγονός που μπορεί να μπλοκάρει πολλούς άντρες. Κάποιους τους ελκύει ιδιαίτερα αυτός ο τύπος γυναίκας, ενώ κάποιους άλλους τους φοβίζει και τους τρομάζει με αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι δεν θα μπορέσουν είτε να την ικανοποιήσουν, είτε να αποδώσουν, καταλήγοντας στην αποφυγή του σεξ.
6. Έχει βαρεθεί
Η γνωστή σε όλους μας "ρουτίνα" είναι άλλος ένας παράγοντας που μπορεί επηρεάσει άμεσα την ερωτική επιθυμία ενός άντρα. Ειδικά όταν μιλάμε για μια μακροχρόνια σχέση, η επανάληψη των ίδιων παραστάσεων και εικόνων, η έλλειψη φαντασίας κάνουν πολλές φορές το σεξ διεκπεραιωτικό. Έτσι, σταδιακά ένας άντρας κάνει σεξ γιατί πρέπει και όχι γιατί θέλει, με αποτέλεσμα να χάνει το ενδιαφέρον του.


7. Η εικόνα που έχει για τον εαυτό του και την εμφάνισή του
Υπάρχει γενικότερα η πεποίθηση ότι η εικόνα του εαυτού και η έλλειψη αυτοπεποίθησης επηρεάζει αποκλειστικά τις γυναίκες στον τομέα του σεξ. Κι όμως, η αρνητική εικόνα του εαυτού επηρεάζει εξίσου και τους άντρες. Αν. λοιπόν, ένας άντρας δε νιώθει καλά με τον εαυτό του, για διάφορους λόγους, δεν αισθάνεται και σεξουαλικά ελκυστικός, γεγονός που μειώνει ιδιαίτερα την ερωτική του επιθυμία.
8. Αποφεύγει το σεξ, όπως αποφεύγει τη σχέση σας
Τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν σε μια σχέση, αντανακλώνται στο σεξ. Όταν υπάρχουν έντονες συγκρούσεις, θυμός, αρνητικά συναισθήματα, η απόσυρση από το σεξ έρχεται σχεδόν φυσικά. Αυτά σχετίζονται άμεσα με μια ελλιπή ή διαταραγμένη επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού, που δημιουργεί και επιδεινώνει τα προβλήματα. Το σημαντικό για ένα ζευγάρι είναι να προσπαθήσει να χτίσει ή να διορθώσει μια ταραγμένη επικοινωνία και όλα τα παραπάνω να γίνουν αντικείμενο συζήτησης και όχι τσακωμού. Όταν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, μπορεί να συζητηθεί ειλικρινώς τόσο το σεξουαλικό πρόβλημα που έχει προκύψει, όσο και οι αιτίες του, ώστε να μπορέσουν οι δύο σύντροφοι να βρουν την καλύτερη λύση.
Είτε είσαι η γυναίκα που διάβασες αυτό το άρθρο για να καταλάβεις εκείνον, είτε είσαι ο άντρας που ήθελες να δεις τι σου συμβαίνει και αν το έχουν κι άλλοι αυτό, έχε στο νου σου πως και οι δύο ενδιαφέρεστε για τη σεξουαλική σας δραστηριότητα και το πρώτο βήμα είναι να δείξετε στον άλλον πως δεν είστε αδιάφοροι απλά... δεν ξέρετε. Αναζητήστε μαζί τι φταίει και αν κολλήσετε στη λύση, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του ειδικού!

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

“Έχω κατάθλιψη” – όντως ή είναι της μόδας;

Κατάθλιψη, τι είναι και πότε έχουμε; 
Όλο και πιο συχνά θα ακούς γύρω σου να αναρωτιούνται. Άλλες φορές με την ορθή χρήση της διαταραχής, άλλες απλά για να περιγραφεί μία βαριά, μελαγχολική διάθεση με απώλεια ενδιαφέροντος για ότι ως τώρα φαινόταν ενδιαφέρον. Όπως κι αν έχει, ισχύει ότι η κατάθλιψη αποτελεί πλέον μία δυσκολία που μοιάζει απροσπέλαστη για μεγάλο ποσοστό ασθενών παγκοσμίως και, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η κυρίαρχη αιτία αναπηρίας. Κατάθλιψη λόγω οικονομικών προβλημάτων, κατάθλιψη στην 3η ηλικία, κατάθλιψη στην εφηβεία, κατάθλιψη μετά την εγκυμοσύνη, κατάθλιψη λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας (διαβήτης, καρδιακή πάθηση, AIDS, καρκίνος, αρθρίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια κ.ο.κ.) και άλλες τόσες εστίες που πυροδοτούν την καταθλιπτική σκέψη και συμπεριφορά σε άτομα που η χαμηλή αυτοεκτίμηση προϋπάρχει όμως δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Η κατάθλιψη κάνει το άτομο να κλείνεται στον εαυτό του, να απομονώνεται και να σταματά τις συνηθισμένες κοινωνικές του δραστηριότητες, ο ύπνος διαταράσσεται, η όρεξη μειώνεται, συνήθειες που ήταν ευχάριστες και ενδιαφέρουσες μοιάζουν πλέον αναίτιες και μάταιες. Δεν είναι σπάνια η γενική αυτή ματαιότητα, να οδηγούν τον ασθενή σε σκέψεις θανάτου και συχνά η ιδέα της αυτοκτονίας μπορεί να είναι έντονη στο μυαλό του. Εξαιτίας της συχνότητας και της σοβαρότητας της διαταραχής λοιπόν, έχει προκύψει η ανάγκη τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία. Φαρμακευτικές αγωγές, ψυχοθεραπεία, εναλλακτικές θεραπείες (όπως ηλεκτροσπασμοθεραπεία, φωτοθεραπεία και η θεραπεία στέρησης ύπνου) είναι οι κύριοι τομείς που δείχνουν να είναι αποτελεσματικοί στην θεραπεία. Σε βαριά, κλινική κατάθλιψη ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Στην εξήγηση και κατανόηση της διαταραχής όμως εστιάζεται η ψυχοθεραπεία. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, με μία πληθώρα ερευνών, αποτελεί την πιο αποτελεσματική μορφή ψυχοθεραπείας στην κατάθλιψη.
Ένας καταθλιπτικός θεραπευόμενος έχει έντονη αρνητική και απαισιόδοξη σκέψη που του δημιουργεί κατά συνέπεια την μελαγχολική του διάθεση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσει τις σκέψεις και την φύση τους ώστε να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τόσο τα συναισθήματα όσο και την συμπεριφορά του και τις φυσιολογικές του λειτουργίες που έχουν διαταραχθεί. Η σκέψη του ασθενή με κατάθλιψη είναι διαταραγμένη όπως η συμπεριφορά του (απομόνωση και παραίτηση από κοινωνικές και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες), τα συναισθήματά του (θλίψη, ενοχή, μελαγχολία) και άλλες φυσιολογικές του λειτουργίες (ύπνος, σεξουαλικό ενδιαφέρον, όρεξη). Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, πως ένα άτομο πιθανόν να έχει τάση προς την κατάθλιψη, όχι για όσα πραγματικά συμβαίνουν, αλλά για τον τρόπο που ερμηνεύει και αξιολογεί όσο πραγματικά λαμβάνουν χώρα. Η θεωρία του Beck («πατέρα» της γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας) στηρίζει ότι, ένα καταθλιπτικό άτομο κάνει σκέψεις που χρωματίζονται από τις ακόλουθες κατηγορίες:
1. Αρνητική εκτίμηση εαυτού
Σκέψεις ανεπάρκειας, αναξιότητας και ελαττωματικότητας του εαυτού, που συμβάλλουν στην διαμόρφωση χαμηλής αυτοεκτίμησης, μειωμένης αυτοπεποίθησης, την δημιουργία προβληματικών διαπροσωπικών σχέσεων και την ενίσχυση και διατήρηση της αρνητικής και μελαγχολικής διάθεσης. Το άτομο διαρκώς σκέφτεται ότι δεν είναι αρκετά καλό, ικανό και άξιο με αποτέλεσμα να ερμηνεύει κάθε κατάσταση κάτω από το αυστηρό, επικριτικό και αρνητικό του ύφος.
«Αν δεν ήμουν άχρηστη, δεν θα με είχε χωρίσει ο φίλος μου»
«Είμαι πολύ κακή μητέρα και σύζυγος»


2. Αρνητική εκτίμηση για τον κόσμο και τις εμπειρίες 

Δεν αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι του περιβάλλοντος και οι εμπειρίες με θετικό και καλό τρόπο. Το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον συνήθως έχει μόνο απορριπτικούς, αυστηρούς, απαιτητικούς και αρνητικούς ανθρώπους. Όλες οι εμπειρίες είναι παρερμηνευμένες και έχουν πάντα αρνητικές πλευρές – απωθώντας κάθε τυχόν θετικό στοιχείο-, ενώ καμία θετική εμπειρία δεν φαίνεται να υπάρχει στην μνήμη ενός καταθλιπτικού.
«Δυσαρεστώ συνεχώς τους γονείς μου γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά»
«Στην δουλειά όλοι με θεωρούν χαζή»

3. Αρνητική εκτίμηση μέλλοντος 
Ένας καταθλιπτικός θεωρεί πως το μέλλον του θα είναι αρνητικό, κενό, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει βελτίωση, θα επακολουθήσουν πολλά προβλήματα και βάσανα και περιμένει τα χειρότερα. Είναι απελπισμένος και τα βλέπει όλα ζοφερά και μάταια. Είναι μάλιστα σύνηθες, ασθενείς με κατάθλιψη, όταν είναι σε απελπισία να έχουν και ιδέες να βλάψουν τον εαυτό τους ή και να αυτοκτονήσουν.
«Δεν πρόκειται να ξεπεράσω ποτέ την κατάθλιψή μου»
«Θα είμαι πάντα μόνη μου επειδή είμαι ανίκανη»
Καθώς, όλα τα παραπάνω μπορεί να βασανίζουν τον εαυτό μας ή κάποιον στο περιβάλλον μας, είναι βοηθητικό να απευθυνθούμε στον ειδικό ψυχικής υγείας που θα μας υποστηρίξει να βγούμε από τον καταθλιπτικό μας κόσμο, με τεχνικές ταιριαστές στις ανάγκες και την προσωπικότητά μας.

6 λόγοι που εξηγούν γιατί φλερτάρουμε

Το επίμονο βλέμμα εκείνου στο Μετρό. Το χαμόγελο εκείνης στο πάρτι. Όταν ψάχνει τρόπο να έρθει πιο κοντά σου για να σε αγγίξει. Εκείνο το ξαφνικό μήνυμα που έλεγε “Σε σκέφτομαι. Θέλω να σε δω”.
Οι στιγμές που μπορεί να εντοπιστεί το φλερτ είναι αμέτρητες και όταν συμβαίνει (τις περισσότερες φορές) μας φτιάχνει τη διάθεση και τονώνει την αυτοπεποίθησή μας. Είναι πολλά τα άρθρα που θα σου πουν πως να φλερτάρεις πετυχημένα, πως να καταλάβεις πως κάποιος σε φλερτάρει, ακόμη και πως να απορρίψεις το φλερτ, αλλά καλό είναι να εξετάσουμε κι ένα θεμελιώδη παράγοντα σχετικό με το φλερτ: Ποια είναι τα κίνητρά μας πίσω από το φλερτ;
Οι μελέτες των ειδικών είχαν ως εμπνευστή τους τον Αριστοτέλη, ο οποίος υποστήριζε ότι τα βαθύτερα κίνητρα των συμπεριφορών μας είναι η προσωπική μας ικανοποίηση, κι έτσι αναζήτησαντα κίνητρα που μας ωθούν στο φλερτ. Η επιστημονική κοινότητα, λοιπόν, κατέληξε στα επόμενα 6 κίνητρα που έχει ο καθένας μας για να ξεκινήσει να φλερτάρει.
 1. Sex
Δεν θα διαφωνήσει κανείς πως το σεξ από μόνο του μας προσφέρει ικανοποίηση. Αν, λοιπόν, επιθυμούμε να κάνουμε σεξ (επειδή δεν έχουμε ποσοτικά και ποιοτικά το σεξ που θέλουμε), όταν συναντάμε ένα γοητευτικό άτομο που θα μας ξυπνήσει το σεξουαλικό μέρος της φαντασίας μας, δεν έχουμε παρά να φλερτάρουμε.
2. Αυτοεκτίμηση
Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας μπορεί εύκολα να βοηθηθεί και να βελτιωθεί από το φλερτ. Αν σε φλερτάρει κάποιος ή αν φλερτάρεις με κάποιον και έχεις την ανταπόκριση που επιθυμείς, αυτομάτως έρχεται μία επιβράβευση προς τον εαυτό σου που θα σε κάνει να είσαι πιο θετική, διεκδικητική και με αυτοπεποίθηση.

3. Ανακάλυψη
Κάθε γνωριμία, σε κάθε περιβάλλον, θα σου προσφέρει καινούργιες πληροφορίες (τουλάχιστον). Η ιδέα του φλερτ με κάποιον που δεν ξέρεις ή ξέρεις, αλλά όχι σε ερωτικό επίπεδο, θα σου δώσουν σίγουρα μία νέα οπτική τόσο για το άλλο άτομο όσο και για σένα. Επιπλέον, δεν θα ανακαλύψεις ποτέ ποιες είναι οι προθέσεις εκείνων των βλεμμάτων που δέχεσαι, αν δεν απαντήσεις κι εσύ.
4. Διασκέδαση
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να φλερτάρεις σε κάνει να ξεχνιέσαι από προβλήματα που μπορεί να σε ακολουθούν την υπόλοιπη μέρα. Επίσης, η διαδικασία του φλερτ από μόνη της μοιάζει με παιχνίδι και σε κάνει να γελάς, να ντρέπεσαι, να έχεις μία γλυκιά ανησυχία και να προβάλεις τα πιο γοητευτικά σου χαρακτηριστικά.
5. Σχέση
Το διάστημα που είχες σχέσεις βασισμένες στο σεξ ή που απέχεις εντελώς από την ερωτική ζωή φαίνεται πλέον να σε έχει κουράσει και νιώθεις την ανάγκη να μπεις σε μία σχέση. Ο πλέον επικρατέστερος τρόπος για να το πετύχεις είναι να φλερτάρεις και να αναζητάς τον επόμενο σύντροφό σου.



6. Δευτερογενές όφελος
Ναι, μπορεί να ακούγεται λίγο εγωιστικό και άκομψο, όμως συμβαίνει. Να θέλεις να περάσεις τον χρόνο σου ευχάριστα, να μην είναι διαθέσιμοι οι φίλοι σου και να βγεις με εκείνον που σε φλερτάρει εδώ και καιρό. Κάποιοι μάλιστα χρησιμοποιούν ερωτικές ματιές και κινήσεις για να πείσουν κάποιον να τους βοηθήσει με κάτι, να τους κάνει μία χάρη, μία εξυπηρέτηση. Έχουμε περάσει από τη θέση αυτή και είναι γεγονός πως μπορεί να έχουμε κάποιο προσωπικό όφελος, ανεξάρτητα από την ερωτική φύση του φλερτ.
Ανεξαρτήτως κινήτρου, είναι αποδεδειγμένο ότι το φλερτ σε κάνει να νιώθεις έτοιμη να διεκδικήσεις την ευκαιρία να κάνεις αυτό που θέλεις. Είναι σαν την αύξηση που ξέρεις ότι σου αξίζει αλλά δυσκολεύεσαι πολύ να την ζητήσεις. Με μικρά βήματα, μπορείς να κατακτήσεις μεγάλους στόχους. Αλλά μην περιμένεις να έρθει σε εσένα το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να προσπαθήσεις. Κάνε αυτό που νιώθεις ότι θα σε φέρει πιο κοντά στον στόχο σου, φλέρταρε μαζί του!