Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Πως απαντάμε όταν τα παιδιά ρωτάνε για το σεξ;





Όταν τα παιδιά αρχίζουν να ακούν για το σεξ, τότε αρχίζουν και να ρωτάνε για αυτό. Οι ερωτήσεις αυτές φαίνεται να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, αμηχανία και δυσκολία στους γονείς που δεν ξέρουν πως και αν πρέπει να μιλήσουν για το σεξ. Μέσα από τον καθένα ξεχωριστά, λόγω προσωπικότητας, διαφορετικών εμπειριών και απόψεων, το σεξ μπορεί να εξηγηθεί ποικιλοτρόπως. Κάθε γονιός καλείται με τις απόψεις και τις γνώσεις του να βοηθήσει το παιδί του να αποκτήσει μια ρεαλιστική άποψη για το σεξ, ώστε να αναπτυχθεί σεξουαλικά. Σημαντικό είναι να γίνεται αναφορά τόσο στην συναισθηματική όσο και στη σωματική ωριμότητα που είναι απαραίτητες για να κατακτήσει το παιδί μία υγιή σεξουαλική ζωή.
Αρχικά, το παιδί οφείλει να γνωρίσει το σώμα του και τις λειτουργίες κάθε μέλους του, καθώς και τις βασικές διαφορές που έχει το σώμα του άλλου φύλου. Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα είναι χρήσιμο να γίνεται από νωρίς (περίπου στην προσχολική ηλικία) τόσο για τον κοινωνικό όσο και για τον βιολογικό ρόλο που έχει το κάθε φύλο. Μία επεξήγηση αναφορικά με τα αναπαραγωγικό σύστημα των δύο φύλων είναι ιδιαίτερα βοηθητική και χρήσιμη. Ο ομόφυλος γονέας θα πρέπει να κάνει αυτή τη συζήτηση-επεξήγηση στο παιδί. Εξηγείστε πως είναι απαραίτητο να αγαπά και να σέβεται το σώμα του, καθώς αυτό θα αναπτύσσεται και αλλάζει.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι επιτρεπτό σε κανέναν να αγγίζει το σώμα του παιδιού, αν το ίδιο δεν το επιθυμεί, και να διασφαλίσετε την εμπιστοσύνη του ώστε σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση, να απευθυνθεί σε εσάς άμεσα.

Η περιέργεια και οι απορίες του παιδιού είναι και ο ‘μπούσουλάς’ μας.  Δεν χρειάζεται να τα γεμίζουμε με πληροφορίες που θεωρούμε πως χρειάζονται, απλώς να απαντάμε κάθε ερώτηση με σαφήνεια αντίστοιχη της ηλικίας του. Δίνοντας απαντήσεις αντί να αποφεύγετε την συζήτηση θα μειώσετε και τις πιθανότητες το παιδί να απευθυνθεί αλλού και να αποκτήσει διαστρεβλωμένες και αμφίβολες πληροφορίες ξένων.
Κάθε ηλικία έχει και συγκεκριμένη πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη και για αυτό πρέπει τα λεγόμενά μας να είναι αντίστοιχα προσαρμοσμένα. Πιο αναλυτικά, πρέπει να σκεφτόμαστε πως ένα παιδί 2-4 ετών θεωρεί ότι τα μωρά υπήρχαν από πάντα στον κόσμο, ενώ γύρω στα  4 έτη ξεκινά να πιστεύει πως είναι οι άνθρωποι αυτοί που κάνουν τα μωρά. Αργότερα, 4-6, συνειδητοποιούν πως τα μωρά συνδυάζονται με τον γάμο. Από την ηλικία των 6 ετών μέχρι και την εφηβεία στα 12 έτη, είναι ικανά πλέον να αντιληφθούν πως μία διαδικασία έχει και ένα αποτέλεσμα (σχέση αιτίας-αποτελέσματος), άρα μπορούν να κατανοήσουν τη σεξουαλική πράξη που ως αποτέλεσμα έχει την ένωση ωαρίου και σπερματοζωαρίου.
Απαντήσεις με προκαταλήψεις και φόβους δεν θα ενισχύσουν τη θετική εξέλιξη του παιδιού σας, περισσότερο θα το φοβίσουν, ίσως το κάνουν να νιώσει ντροπή ή/και ενοχή για τις σκέψεις και τις ερωτήσεις του και τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα από τα επιθυμητά, αναπτύσσοντας μία αρνητική και αποφευκτική συμπεριφορά προς το σεξ. Έτσι, χρειάζεται ο γονιός να είναι θεωρητικά και ψυχολογικά προετοιμασμένος τόσο γενικά όσο και προσωπικά σε ότι έχει να κάνει με το σεξ.
Το σεξ είναι σημαντικό να αποδίδεται στην αγάπη και τον έρωτα μεταξύ των δύο συντρόφων: «Όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν, βρίσκουν έναν σύντροφο που ερωτεύονται και μερικές φορές ζουν μαζί ή παντρεύονται. Συχνά ένα ζευγάρι επιθυμεί να κάνει και παιδιά. Για να κάνει παιδιά λοιπόν, πρέπει να κάνουν σεξ. Αγκαλιάζονται σφιχτά και ο μπαμπάς βάζει το πέος του μέσα στον κόλπο της μαμάς και...»
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το παιδί δεν ρωτάει σχετικά με το σεξ. Μπορεί δηλαδή ένα παιδί να είναι γύρω στην ηλικία των 6 όμως ακόμη να μην σας έχει θέσει καμία απορία του. Τότε καλείστε εσείς να ξεκινήσετε τη συζήτηση αυτή. Ένας τρόπος να το κάνετε αυτό είναι δείχνοντάς του τι κάνατε εσείς στην ηλικία του: «Όταν εγώ ήμουν στην ηλικία σου ήθελα να ρωτήσω την γιαγιά από που έρχονται/πως γίνονται/πως γεννιούνται τα μωρά, αλλά εκείνη δεν μου είχε μιλήσει για αυτό. Εσύ έχεις καμία τέτοια ερώτηση να μου κάνεις;»
Απαραίτητο, εκτός από την αγάπη σας για τα παιδιά σας, είναι τα ειδικά βιβλία που αναφέρονται στη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Υπάρχουν επίσης και αντίστοιχα βιβλία που απευθύνονται στα παιδιά και αναφέρουν το σώμα, την αγάπη και τη διαφορετικότητα σχετικά με το σεξ. Τέλος, οι ειδικοί αγωγής της σεξουαλικής  υγείας είναι τα άτομα που μπορούν να απαντήσουν κάθε ερώτημά σας και να σας βοηθήσουν να βρείτε τον προσωπικό δρόμο προς τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας.
Στόχος είναι, τα συναισθήματα, οι σκέψεις και το σώμα του παιδιού να το οδηγήσουν στον πιο κατάλληλο συναισθηματικό και σεξουαλικό σύντροφo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου