Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Τι συμβαίνει στη σεξουαλική σου ζωή, αν έχεις αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης;

Τόσο τα οιστρογόνα όσο και η τεστοστερόνη είναι ορμόνες που υπάρχουν στη γυναικεία βιολογία και είναι απαραίτητες για τη ζωή της, αλλά και πιο συγκεκριμένα για τη σεξουαλική της δραστηριότητα. Όταν αναφερόμαστε στην τεστοστερόνη αναφερόμαστε σε μία στεροειδής ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες στις γυναίκες και από τους όρχεις στους άνδρες, καθώς και από τα επινεφρίδια και στα δύο φύλα.
Ως και σήμερα, οι ειδικοί πίστευαν ότι η τεστοστερόνη σε υψηλά επίπεδα έχει ίδια αποτελέσματα στα δύο φύλα. Συνεπώς, αφού οι άντρες με αυξημένη τεστοστερόνη επιθυμούν τη σεξουαλική επαφή περισσότερο και συχνότερα, θεωρούσαν πως κάτι τέτοιο ισχύει και για τις γυναίκες. Νέα έρευνα, όμως, από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποστηρίζει ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία, αλλά όχι για να συνευρεθούν ερωτικά με τον σύντροφό τους. Αυτή η ομάδα γυναικών απολαμβάνει περισσότερο να... παίζει με τον εαυτό της, να αυνανίζεται, παρά να κάνει σεξ με τον σύντροφό της.

Ως αντίλογος λοιπόν στους ειδικούς που στήριζαν την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, όσο αφορά στις ορμόνες και τη σεξουαλική τους λειτουργία, η επικεφαλής της έρευνας αυτής, Σάρα Βαν Άντερς δήλωσε πως: «Πολλοί λένε ότι η έρευνα του σεξ εστιάζεται υπερβολικά πολύ στα προβλήματα και στις πιθανές θεραπείες τους, αφήνοντας ανεξερεύνητα ερωτήματα όπως η ερωτική ικανοποίηση στη σχέση ή ο ρόλος των ορμονών και του στρες». 
Στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 105 άνδρες και 91 γυναίκες, όλοι τους υγιείς που δεν κάνουν θεραπεία σχετική με κάποια μη φυσιολογική ορμονική λειτουργία. Ερωτηματολόγια σχετικά με την ερωτική τους ζωή συμπληρώθηκαν από τους ίδιους. Επιπλέον, μάζεψαν δείγματα σιέλου για να μετρηθούν τα επίπεδα των ορμονών της τεστοστερόνης και της κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες.
Τα αποτελέσματα που είχε η ανάλυση των στοιχείων έδειξαν πως τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άντρες δεν είχαν καμία συσχέτιση με το πόσο συχνά σκέφτονταν ή/και επιθυμούν τον αυνανισμό ή το σεξ. Αντιθέτως, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης  είχαν διαφορετικές σεξουαλικές συμπεριφορές. Πιο συγκεκριμένα, όσο περισσότερη τεστοστερόνη εμφανιζόταν, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπήρχαν για να έχουν σεξουαλική επιθυμία για να συνευρεθούν με τον σύντροφό τους.
Τα παραπάνω αποτελέσματα έρχονται να συμφωνήσουν και να ενισχύσουν παλαιότερες σχετικές έρευνες. Τέτοιες έρευνες είχαν αποδείξει ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι μειωμένα σε γυναίκες που έχουν μακροχρόνιες και σεξουαλικά ενεργές σχέσεις.
Τα συμπεράσματα: 
Θεωρείται συνεπώς πως οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους αναζητούν μία ερωτική σχέση και έναν σεξουαλικό σύντροφο με τον οποίο δεν θα χαίρονται απλώς το σεξ, αλλά θα έχουν πιο ουσιαστική και δεμένη σχέση σε συναισθηματικό επίπεδο.
Επιπλέον, υπόθεση που μπορεί να γίνεται είναι πως τα υψηλά επίπεδα στρες και τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται και κατά συνέπεια, η επιθυμία για σεξ μειώνεται αφού την επισκιάζει το αίσθημα του στρες. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν κατ’επέκταση το ενδεχόμενο επιλογής το αυνανισμού αντί για της σεξουαλικής επαφής. Πιο συγκεκριμένα, μία γυναίκα που δεν νιώθει συναισθηματική κάλυψη από τον σύντροφό της που βιώνει σε μία σχέση που της δημιουργεί στρες, έχει περισσότερες πιθανότητες να αυνανίζεται συχνότερα από μία γυναίκα που νιώθει τόσο συναισθηματικά όσο και σεξουαλικά ευχαριστημένη.
Καθώς λοιπόν η σχέση των δύο συντρόφων καθρεφτίζεται και στη σεξουαλική τους λειτουργία, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σεβασμός και επικοινωνία των αναγκών και των επιθυμιών και από τις δύο πλευρές. Με τον τρόπο αυτό, το στρες δεν θα είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που θα χρωματίζει την κοινή τους ζωή αλλά η επιθυμία να ευχαριστούν και να παίρνουν ευχαρίστηση από τον σύντροφό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου