Καμία σχέση δεν είναι τέλεια θα μου πεις και θα συμφωνήσω, προσθέτοντας πως από τις διαφορές μας με τους συντρόφους μας μαθαίνουμε τον εαυτό μας και εξελίσσουμε και την σχέση μας. Όμως, υπάρχει κάποια στιγμή που οι διαφορές δεν γίνονται τόσο διδακτικές, αντίθετα τραυματίζουν τα μέλη της σχέσης και κατ' επέκταση την ίδια την σχέση. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα τραύματα που φέρουν οι σχέσεις και που μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από την θεραπεία ζεύγους; Για κάποιο διάστημα τώρα, έχετε καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά με εσάς τους δύο. Το συζητήσατε και ο ένας από τους δυο δεν δείχνει να καταλαβαίνει το πρόβλημα – δεν πιστεύει ότι υπάρχει ή βρίσκει αλλού την πηγή του κακού-, ή καταλήξατε πως δεν ξέρετε τι να κάνετε για να διορθώσετε την κατάσταση.
Οι βασικές και συνηθέστερες 6 εστίες του κακού είναι οι εξής:
- Αγνοείτε τις ανάγκες του άλλου.
Από τον προορισμό των διακοπών σας για το Πάσχα μέχρι το φως που δεν έσβησε προτού ξαπλώσει, ο σύντροφός σου δείχνει να μην δίνει πολύ σημασία σε αυτά που ζητάς από εκείνον. Ανάγκες σου πρακτικές αλλά και συναισθηματικές, δεν τις λαμβάνει υπόψη είτε γιατί δεν τις επικοινωνείς με τον κατάλληλο τρόπο είτε γιατί δεν ξέρει πως να τις καλύψει. Η αρχική αυτή κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε περιφρόνηση των αναγκών του άλλου. Αδιαφορώντας για τον σύντροφό σου μπορεί να απαιτείς και να σχεδιάζεις πράγματα στα οποία εκείνος δεν επιθυμεί να λάβει μέρος.
Θυμάσαι με νοσταλγία τις φορές που είχατε καλή διάθεση και τις βόλτες που κάνατε χωρίς να μαλώσετε. Είστε πλέον σε μία φάση που οι καυγάδες είναι συχνοί και στην πραγματικότητα νιώθεις σαν να μην σταματάτε ποτέ να τσακώνεστε, απλά να κάνετε μικρές παύσεις στο ενδιάμεσο. Μέρα με την μέρα αυτό σας φθείρει και τα συναισθήματά σας μετατρέπονται σε όλο και πιο αρνητικά.
- Μιλάτε επικριτικά μεταξύ σας.
Ο τρόπος που επικοινωνείτε είναι χρωματισμένος με κριτική και αρνητικά σχόλια. Τα γλυκόλογα δεν είναι μέσα στο καθημερινό σας λεξιλόγιο, το οποίο όμως έχει μεγάλη δόση ειρωνείας και απαξίωσης. Δεν νιώθεις πλέον πως μπορεί ο άνθρωπός σου να πει έναν καλό λόγο για τα κατορθώματά σου ή εκείνος πιστεύει πως θα βρεις με ευκολία τα λάθη του και θα του τα επισημάνεις στην πρώτη ευκαιρία.
- Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσά σας.
Από την αρχή ή έπειτα από κάποιο γεγονός, η εμπιστοσύνη δεν είναι ένα χαρακτηριστικό της σχέσης σας. Δεν πιστεύεις πράγματα που σου λέει και ψάχνεις τρόπους να τα διασταυρώσεις. Όταν η ποιότητα της εμπιστοσύνης δεν υπάρχει ανάμεσα στους συντρόφους, θα οδηγηθείς στην ασφυκτική και ελεγκτική συμπεριφορά ή την απόμακρη και νευρική, όμως καμία από τις δύο δεν θα σου δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεσαι για να ανακουφιστεί η δυσπιστία σου.
- Δεν αγγίζετε ο ένας τον άλλον.
Προσπαθείς να θυμηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που σε χάιδεψε και πότε ήταν η τελευταία φορά που κοιμηθήκατε αγκαλιά. Πλέον υπάρχει μία σωματική απόσταση ανάμεσά σας που σε κάνει να νιώθεις ότι είναι μακριά σου και δεν περιβάλλεστε από ένα ζεστό κλίμα αλλά από μία παγωνιά. Είναι αυτές οι περιπτώσεις που βλέποντας ένα ζευγάρι κάποιος τρίτος θα αναρωτηθεί αν είναι φίλοι ή απλά γνωστοί.
- Τα συναισθήματα δεν εκφράζονται.
Πέρα από πράξεις, δεν μπορείς να πεις ή δεν ακούς λέξεις όπως νοιάζομαι, αγαπώ, ανησυχώ, χρειάζομαι. Τα συναισθήματα δεν βγαίνουν λεκτικά – και ίσως τα πιο βαθιά και τρυφερά συναισθήματα να μην εκφράζονται τόσο όσο χρειάζεσαι. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει το ότι δεν τα συνειδητοποιεί ή ντρέπεται να τα επικοινωνήσει ένας από τους δυο σας ή και οι δυο σας.
Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι μικρές ή μεγάλες εστίες πυρκαγιάς που μπορεί να 'κάψει' ολόκληρη την σχέση. Ο πυροσβεστήρας σε αυτά τα σενάρια είναι η θεραπεία ζεύγους, μέσα από την οποία και οι δύο θα μπορείτε να βρείτε τρόπους διαχείρισης του προβλήματος αλλά επίσης και τον λόγο ύπαρξής του, ώστε να προλάβετε από κοινού την μελλοντική επανεμφάνισή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου