Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

"Μισώ το σώμα μου" - Σωματοδυσμορφική διαταραχή


Όταν στον καθρέφτη βλέπεις ένα ή περισσότερα σημεία στο σώμα σου λάθος/ελαττωματικά/μεγαλύτερα ή μικρότερα από όσο πρέπει, και τα βρίσκεις ενοχλητικά, άσχημα και περίεργα  ενώ οι γύρω σου δεν βλέπουν και δεν πιστεύουν το ίδιο, ίσως ακούσει τον εαυτό του παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο

https://www.facebook.com/SOML/videos/887905374687211/

"Μισώ το σώμα μου"
"Δεν λέω πως δεν μου αρέσω για να τραβήξω την προσοχή των γύρω μου. Αλήθεια το πιστεύω."
"Ανεξάρτητα από την διατροφή και την γυμναστική, δεν θα νιώθω αρκετά καλά με το σώμα μου ποτέ."
"Καταλήγω πως δεν ξέρω πραγματικά πως μοιάζω και δεν μπορώ να δω αυτό που βλέπουν οι άλλοι σε μένα."

Πρόκειται για μία βασανιστική κατάσταση όπου το άτομο δεν έχει πραγματική εικόνα για το σώμα του. Με δυσκολία να αντέξουν την εικόνα τους, έχουν μεγάλο άγχος για αυτή και καταλήγουν να έχουν μία συγκεκριμένη ρουτίνα που θα τους ανακουφίσει. Πιο συγκεκριμένα, είναι πολύ συχνό ένα άτομο με σωματοδυσμορφική διαταραχή να πηγαίνει συστηματικά στο γυμναστήριο, να ασχολείται σχολαστικά με το βάρος του, οι γυναίκες να έχουν μία επίμονη ενασχόληση με το μακιγιάζ σου, οι άντρες να επιμένουν να αυξήσουν τον σωματικό τους όγκο.
Η ανησυχία τους, το άγχος τους και η ίδια τους η καθημερινότητα οδηγούν σε ενόχληση και διατάραξη της λειτουργικότητά τους.
Για την αντιμετώπιση της διαταραχής, θεραπεία εκλογής είναι η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Με αυτή την διαδικασία, το άτομα θα μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τόσο τις σκέψεις όσο και τις συμπεριφορές που διατηρεί, οι οποίες διαιωνίζουν και καμιά φορά χειροτερεύουν την δυσκολία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου