Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Τι αλλάζει στην ψυχολογία μας την άνοιξη;




Ενώ ο καιρός θέλει να το κρύψει, είναι γεγονός πως έχει έρθει η Άνοιξη. Βασικότερη απόδειξη – για την ώρα- είναι πως μεγάλωσε η μέρα οπότε η (όποια) ηλιοφάνεια διαρκεί περισσότερο. Μοιραία, η φύση ‘ξυπνάει’ σιγά σιγά και παρασύρει μαζί της και εμάς. Δες τι συμβαίνει την Άνοιξη και όλοι νιώθουμε διαφορετικά!
Ο εγκέφαλός σου γίνεται ευτυχισμένος!
Θα έχεις παρατηρήσει ότι πια είναι μεγαλύτερη η επιθυμία σου για να βγεις, να περπατήσεις, να συναντήσεις φίλους, να φορέσεις λιγότερο σκούρα χρώματα στα ρούχα. Ο βασικός υπεύθυνος είναι η ορμόνη που λέγεται ενδορφίνη. Η παραγωγή της ενισχύεται με την έκθεσή μας στον ήλιο. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ορμόνες που δημιουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Αυξάνει τα επίπεδα χαράς, μειώνει το στρες, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημά μας, μειώνει τους πόνους, νιώθουμε ευεξία και τελικά, έχουμε καλύτερη και ευτυχή διάθεση. Έτσι, μπορείς λοιπόν να καταλάβεις καλύτερα γιατί θέλεις να είσαι σε όλο και πιο διαρκή επαφή με τον ήλιο και γιατί τον αναζητάς για να περπατήσεις, να κάνεις πιο ευχάριστα τις εξωτερικές δουλειές και να πιεις έναν καφέ με την παρέα σου!
Εξωτερικές και εσωτερικές αλλαγές- Ανανέωση!

  • Κάθε χρόνο, όπου Άνοιξη, αναμένουμε και το Πάσχα. Εκτός της χριστιανικής της φύσης, είναι μία γιορτή αγάπης που συνοδεύεται με το μήνυμα της χαράς και της ανακούφισης μετά από τις δυσκολίες. Μετά από έναν χειμώνα, του οποίου το πρόγραμμα σου επέτρεπε να χωράς κυρίως στο σπίτι και στη δουλειά, με περιορισμένο χρόνο για τον εαυτό σου και τους ανθρώπους που αγαπάς, τώρα γίνεται αλλαγή. Σιγά σιγά το πρόγραμμά σου αρχίζει να γίνεται πιο χαλαρό και σαν να σου ανταμείβεται όλη αυτή η επιμονή, η υπομονή και οι θυσίες που έκανες τους προηγούμενους μήνες. Βρίσκεις χρόνο για τους φίλους σου, για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να κάνεις μία ενδοσκόπηση των αναγκών και των επιθυμιών σου.
  • Καθώς πλησιάζει η ώρα της παραλίας, η σκέψη του γυμναστηρίου γίνεται όλο και πιο έντονη και είναι η ώρα να κάνεις την εγγραφή που όλο αναβάλλεις. Εξάλλου, θα αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειας και της αυτοπεποίθησής σου. Άντρες και γυναίκες, χρειάζεται να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και να νιώσουμε καλά για εμάς, διώχνοντας οτιδήποτε αρνητικό έχει αφήσει ο χειμώνας πάνω μας.
  • Και όσο φεύγει ο χειμώνας, φεύγουν και τα σκούρα χρώματα, που σύμφωνα με τη θετική ψυχολογία, μας δημιουργούν  περισσότερο αρνητικά συναισθήματα. Παρατηρώντας γύρω μας κόκκινες και πορτοκαλί, γαλάζιες και ροζ αποχρώσεις, ο εγκέφαλός μας απευθείας αναγνωρίζει χαρά, εξωστρέφεια, ενθουσιασμό, ερωτισμό. Αντίθετα, σκούρες αποχρώσεις μπλε, μαύρου, μωβ, παραπέμπουν σε στεναχώρια, πίεση και απόσυρση.
  • Εναντίον αυτής της απόσυρσης, πολεμά η ερωτική διάθεση που ξαναζωντανεύει σε όλους μας. Η φύση που είναι στην αναπαραγωγική της περίοδο, παρασύρει και εμάς. Γινόμαστε πιο ανοιχτοί και δεκτικοί σε ερωτικά ερεθίσματα και με τη σειρά μας εκπέμπουμε περισσότερα ερωτικά σήματα.  Σε συνδυασμό με την προσοχή που αρχίσουμε να δίνουν στον εαυτό μας, ξεκινώντας την άσκηση, αλλάζοντας χτένισμα και ρούχα, τραβάμε και την προσοχή των άλλων πάνω μας.
  • Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει πως η άνοδος της θερμοκρασίας συμβάλει στη θετική ψυχική υγεία. Ενώ ο δυνατός αέρας και οι συνεχόμενες μέρες χωρίς ήλιο, θα σε κάνουν να έχεις πιο ‘βαριά’ διάθεση, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, μαζί ‘ανεβαίνει’ και η διάθεσή σου.
Πρόκειται για την πιο γόνιμη περίοδο του χρόνου λοιπόν, για αυτό κάνε πράγματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στον εαυτό σου ώστε να φυτέψεις τους καρπούς για την προσωπική μας ευτυχία και εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου