Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Γυμνοί μπροστά στο παιδί: Η σωστή συμπεριφορά

Στην έναρξη της παιδική ηλικίας του παιδιού, οι απορίες του είναι διαρκείς και αναπάντεχες. Είναι όμως γεγονός πως οι γονείς με τις απαντήσεις και τους κανόνες του, χρειάζεται να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι.
Όσο αναπτύσσονται σωματικά και πνευματικά τα παιδιά, έχουν απορίες για το σώμα τους, πειραματίζονται και παρατηρούν τους γύρω τους και περισσότερο τους γονείς τους. Κατά την κοινωνική του ανάπτυξη, ένα παιδί θα έχει όλο και περισσότερες απορίες καθώς θα συναναστρέφεται και άλλα άτομα και θα παρατηρεί την διαφορετικότητα που θα υπάρχει. Σε ένα σπίτι λοιπόν που οι γονείς και το παιδί συμβιώνουν, το ενδεχόμενο το παιδί να δει κάποιον από τους δύο γυμνούς είναι πολύ πιθανό. Τι θα πρέπει να κάνετε στην περίπτωση αυτή;
1.Αποφύγετε την ενοχοποίηση του περιστατικού
Δεν υπάρχει λόγος να προβληματιστείτε αν το παιδί σας δει γυμνούς τυχαία. Είναι όμως απαραίτητο να είστε προσεκτικοί σχετικά με το μήνυμα που θα του δώσετε καθώς και τον τρόπο. Μία συζήτηση ενοχική που θα τον κατηγορεί που μπήκε στο δωμάτιό σας, μεταφέρει ένα μήνυμα αποδοκιμασίας αναφορικά με το σώμα σας και κατ’επέκταση και το σώμα των άλλων. Αντιθέτως, αν του ζητήσετε με ήρεμο τρόπο να περιμένει να ντυθείτε, θα κατανοήσει και πως δεν υπάρχει κάτι το απρεπές σχετικά με το γυμνό σώμα αλλά και θα μπορέσετε να του εξηγήσετε πως το δωμάτιο του καθένα είναι ο προσωπικός του χώρος και μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να έχει και θεατές.
2. Αποφύγετε να κυκλοφορείτε γυμνοί μπροστά στο παιδί
Γονείς που μέσα στο σπίτι τους είναι γυμνοί παρουσία του παιδιού, μπορεί να του φέρει σύγχυση. Η σύγκριση που κάνει το παιδί της προσχολικής ηλικίας με όλους τους άλλους είναι γεγονός. Συνεπώς, το σώμα του γονιού θα έρθει σε σύγκριση με το σώμα του μικρού και οι απορίες του σχετικά με τη διαφορετικότητα τους θα είναι σίγουρες. Αν για παράδειγμα, συγκρίνει το μέγεθος των γεννητικών οργάνων στα αγόρια και το στήθος στα κορίτσια, πιθανώς να νιώσει μειονεκτικά. Το άγχος για την ανάπτυξή του και ο φόβος που θα νιώσει ίσως φέρουν το παιδί σε αμήχανη θέση.
3. Μιλάτε ανοιχτά για το σώμα σας με το παιδί
Είναι απαραίτητο το παιδί να νιώθει την ασφάλεια και την άνεση να μοιράζεται με τους γονείς του τις απορίες του σχετικά με το σώμα του. Να του επιτρέπετε λοιπόν να συζητάει μαζί σας τις σκέψεις και τις ανησυχίες του, και να είστε ανοιχτοί σε συζητήσεις. Οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι απλές και ξεκάθαρες, πάντοτε αντίστοιχες με τηνσυναισθηματική και τη νοητική του ωριμότητα. Το παιδί οφείλει να αναγνωρίζει και να ξέρει σχετικά με τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός του.
4. Οι προσωπικές σας απόψεις περί γυμνού
Οι απόψεις και οι αξίες που έχει ο κάθε γονιός για το σώμα του και το γυμνό είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν και την εικόνα που θα σχηματίσει το κάθε παιδί. Το μήνυμα που θα δώσετε στο παιδί σας θα είναι χρωματισμένο με αυτές σας τις αντιλήψεις. Είναι απαραίτητο επίσης, να είναι διευκρινισμένο το πού και πότε επιθυμείτε τόσο εσείς όσο και το παιδί να έχετε τον προσωπικό σας χώρο. Και οι δύο οι γονείς χρειάζεται να έχουν μία σταθερή αντιμετώπιση, χωρίς διπλά μηνύματα προς το παιδί για να μην προκληθεί σύγχυση.
Δεν είναι απαγορευτικό μία μαμά με το κοριτσάκι της ή ένας μπαμπάς με το αγοράκι του να μιλάνε περισσότερο  για το σώμα τους και την ανάπτυξή τους. Όρια όμως είναι απαραίτητο να τεθούν ειδικά όσο αφορά στις ηλικίες, αφού τέτοιες συμπεριφορές μετά την ηλικία των 4 χρόνων.
Η εικόνα του γυμνού σώματος μπορεί να κάνει πολλά παιδιά να τραβούν το βλέμμα τους προς άλλη κατεύθυνση ή τις περισσότερες φορές τα μικρά αγοράκια δείχνουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε ένα γυμνό σώμα ενός θηλυκού. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως είναι λάθος, είναι ανάγκη ο γονιός να είναι κοντά στο παιδί και να του εξηγήσει. Οι κανόνες συμπεριφοράς και συμβίωσης που υπάρχουν σε κάθε σπίτι είναι συχνά αυτές που υιοθετεί το παιδί και εκτός σπιτιού. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητο να είναι ξεκάθαρο προς το παιδί τι σημαίνει προσωπικός χώρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου