Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Οι σεξουαλικές διαταραχές της γυναίκας και πως αντιμετωπίζονται




Μπορεί να έχετε ακούσει μόνο για τις σεξουαλικές διαταραχές στους άντρες, αλλά δεν είναι λίγες και οι γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τέτοιου είδους διαταραχές. Σε κάθε ηλικία είναι πιθανό μία γυναίκα να αντιμετωπίζει δυσκολία στο σεξ, πριν, κατά την διάρκεια ή/και μετά.

Τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικά τους προβλήματα:
Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
Παρατηρείται μείωση ή απουσία της επιθυμίας ή ενδιαφέροντος για το σεξ. Συνήθως οι οργανικοί παράγοντες που εμπλέκονται είναι διάφορες ορμονικές αλλαγές, κάποια ασθένεια ή/και η θεραπεία της (ο καρκίνος και οι χημειοθεραπείες για παράδειγμα), κατάθλιψη, εγκυμοσύνη, άγχος και κόπωση. Υπάρχουν και ψυχολογικοί παράγοντες που ατονούν την σεξουαλική επιθυμία και σε αυτούς περιλαμβάνονται η βαρετή και μονότονη σεξουαλική ζωή, που δεν χαρακτηρίζεται από ενθουσιασμό και φαντασία ή μία καθημερινότητα γεμάτη με επαγγελματικές απαιτήσεις και τα παιδιά που θέλουν την φροντίδα και την προσοχή της μητέρας.
Δυσκολία στη διέγερση
Η κολπική ύγρανση που, μεταξύ άλλων, υποδηλώνει την σεξουαλική διέγερση της γυναίκας, σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται μία δύσκολη υπόθεση και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Συνδέεται κυρίως με έντονο άγχος ή με ελάχιστη ή λανθασμένη διέγερση. Οι ειδικοί αναζητούν και αιτιολογία παθολογική στην συγκεκριμένη διαταραχή, την οποία συνδέουν με προβλήματα της κυκλοφορίας του αίματος σε κόλπο και κλειτορίδα.
Έλλειψη οργασμού (ανοργασμία) 
Πρόκειται για την απουσία της οργασμικής ολοκλήρωσης ως συνέπεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι λόγοι που την προκαλούν, αναφορικά με την ψυχολογική πλευρά, είναι η αναστολή της σχετικά με το σεξ, η έλλειψη εμπειρίας, ελλιπής γνώση σχετικά με την σεξουαλική δραστηριότητα και την σεξουαλικότητα καθώς και το αίσθημα της ενοχής, άγχος, ή κάποιο τραύμα (για παράδειγμα, κάποια περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης). Υπάρχουν και ενδείξεις για κάποιον οργανικό λόγο που προκαλεί την ανοργασμία αλλά αυτό παρουσιάζεται σε σπανιότερες περιπτώσεις. 
Μία χρόνια ασθένεια ή/και συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να κριθούν υπεύθυνα για την απουσία οργασμού.
Πόνος κατά τη διείσδυση 
Η αίσθηση πόνου και η δυσκολία κατά την διείσδυση μπορεί να κάνουν την γυναίκα να αποφεύγει την συνεύρεση με τον σύντροφό της. Μετά από εξετάσεις, αποδεικνύεται συνήθως η ύπαρξη ενδομητρίωσης, κυστών στις ωοθήκες, κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, κολπίτιδα ή κάποια άλλη ιατρική κατάσταση. Πιο ειδικά, στις περιπτώσεις που οι οργανικές εξετάσεις δεν έχουν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, παρουσιάζεται η κατάσταση που είναι γνωστή ως κολεόσπασμο - αλλιώς, κολπικός σπασμός. Αίτιο είναι συχνά ο φόβος της γυναίκας σχετικά με την διείσδυση, που περιμένουν να είναι και επώδυνη, που της κάνει να πονούν και προκαλούν ακούσιες συσπάσεις στο αιδοίο, το οποίο τελικά ‘κλείνει’ και δεν επιτρέπει την είσοδο του πέους. Επιπλέον, ως αιτία, ενδέχεται να υπάρχει κάποια τραυματική ή επίπονη σεξουαλική εμπειρία στο παρελθόν.

Πως αντιμετωπίζονται οι σεξουαλικές διαταραχές αυτές;
Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης για κάθε μία από τις παραπάνω καταστάσεις, το μόνο που χρειάζεται είναι εκείνη που υποφέρει από κάποια να αναζητήσει την βοήθεια του γυναικολόγου και του ειδικού θεραπευτή. Όπως αναφέρθηκε, σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν οργανικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που μπορεί να δημιουργούν ή/και να διαιωνίζουν το πρόβλημα, για αυτό και τις περισσότερες φορές χρειάζεται και η συνεργασία των δύο ειδικών. Πιο αναλυτικά, οι βασικές στρατηγικές αντιμετώπισης είναι οι ακόλουθες:
1. Σεξουαλική ενημέρωση
Παρέχονται πληροφορίες και εκπαίδευση αναφορικά με το σώμα του άντρα αλλά και της γυναίκας, τη σεξουαλική του λειτουργία, ποιες συμπεριφορές είναι επιθυμητές και φυσικές, καθώς και τις αλλαγές που υπάρχουν σε κάθε κατηγορία όσο μεγαλώνει το άτομο. Με τον τρόπο αυτό, η γυναίκα θα βοηθηθεί να ξεπεράσει τις φοβίες και τα άγχη της αναφορικά με το σώμα της και την σεξουαλική του έκφραση.
2. Ενίσχυση της διέγερσης
Επισημαίνοντας την σημασία της καλής διέγερσης για την ακόμη καλύτερη σεξουαλική της λειτουργία, προτείνεται αυνανισμός, χρήση ερωτικών παιχνιδιών καθώς και αλλαγή στις μέχρι τώρα σεξουαλικές συνήθειες που είχε εκείνη. Στόχος είναι να ανακαλύψει η γυναίκα το σώμα της και αναγνωρίσει τι απολαμβάνει περισσότερο.
3. Τεχνικές που αποσπούν την προσοχή
Φαντασιώσεις με ερωτικό ή μη περιεχόμενο, ασκήσεις που δεν περιλαμβάνουν πλήρη σεξουαλική επαφή, μουσική και βίντεο που μπορεί να μειώσουν το άγχος- όλα αυτά, είναι ένα δείγμα από τις τεχνικές που θα βοηθήσουν το άγχος να αντικατασταθεί με χαλάρωση.
4. Ενίσχυση ερωτικής συμπεριφοράς
Εκτός από την ώρα του σεξ, συνήθειες όπως το μπάνιο μαζί με τον σύντροφο ή το μασάζ, μπορεί να φέρουν το ζευγάρι πιο κοντά-κυρίως σωματικά-ώστε να αυξηθεί η επικοινωνία και το αίσθημα άνεσης και εγγύτητας ανάμεσά τους.
5. Μείωση του πόνου
Υπάρχουν προτεινόμενες στάσεις στο σεξ που της επιτρέπουν να έχει τον έλεγχο του βάθους της διείσδυσης και θα την βοηθήσει να μειώνει σταδιακά τον πόνο κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επιπλέον, η χρήση λιπαντικών καθώς και ένα ζεστό μπάνιο πριν την συνεύρεση θα ενισχύσει και την χαλάρωση και την ελαχιστοποίηση του πόνου.
Δημοσιευμένο άρθρο στο The Huffington Post




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου