Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η πρόωρη εκσπερμάτιση του συντρόφου μου...

Τι γίνεται όταν το σεξ τελειώνει πολύ γρήγορα και η γυναίκα μένει... με το παράπονο; Η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι ένα θέμα ταμπού, που μπορεί να οδηγήσει ένα ζευγάρι ακόμη και στο χωρισμό...

«Η σύντροφός μου δεν προλαβαίνει να φτάσει σε οργασμό γιατί δεν μπορώ να κρατηθώ και εκσπερματώνω πολύ σύντομα»

«Νοιάζεται μόνο για τη δική του ικανοποίηση»

«Δεν κάνουμε σεξ όσο παλιά, γιατί ξέρουμε από πριν πως θα είναι πολύ σύντομο»


Φράσεις σαν κι αυτές «φωτογραφίζουν» με ακρίβεια ένα ζευγάρι στο οποίο ο άντρας έχει πρόωρη εκσπερμάτωση. Με τον όρο αυτό εννοούμε το «γρήγορο τελείωμα» που βιώνει κάποιος, και όχι μόνο κατά την έναρξη της σεξουαλικής του ζωής.

Πρόκειται για μια πάθηση που εμφανίζεται περίπου στο 1/3 των αντρών και είναι μία καθαρά ψυχολογική διαταραχή. Πολλές φορές, μάλιστα, συνυπάρχει με τη στυτική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί επίσης να αποδίδεται σε ψυχολογικά ή οργανικά αίτια.

Πολλές έρευνες έχουν ασχοληθεί με την πρόωρη εκσπερμάτωση και με το προφίλ του άντρα που τη βιώνει, ελάχιστες, όμως, είναι οι αναφορές που γίνονται στη γυναίκα που βρίσκεται σαν σύντροφος στο πλευρό του. Το κύριο χαρακτηριστικό των γυναικών αυτών είναι ένα: εκλαμβάνουν την όλη κατάσταση ως μια μετουσίωση της ανάγκης του συντρόφου τους να ικανοποιήσει μόνο τον εαυτό του, χωρίς να δείχνει ενδιαφέρον για τη δική τους ευχαρίστηση.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως, αν και οι γυναίκες-σύντροφοι μπορούν συχνά να αναγνωρίσουν το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτωσης, σπάνιες ή ελάχιστες είναι οι φορές που θα το αναφέρουν στον καλό τους. Οι λόγοι; Κυρίως φοβούνται να μην πληγώσουν το σύντροφό τους και/ή να μην του αυξήσουν την αίσθηση της ανεπάρκειας που εκείνος ήδη έχει.
Αποφασίζουν, λοιπόν, σιωπηλά κι από κοινού, να μην το συζητήσουν ποτέ και ο καθένας γυρνά στη δική του πλευρά του κρεβατιού, μόνος και προβληματισμένος.

Σύντομα, όμως, και όσο το πρόβλημα παρατείνεται και η γυναίκα βλέπει ότι ο άντρας της δεν κάνει τίποτα για να το αντιμετωπίσει, ξυπνάνε μέσα της όλο και πιο έντονα συναισθήματα: θυμώνει, απογοητεύεται και, τελικά, αποφασίζει να μιλήσει. Τόσο καιρό πίεζε τον εαυτό της και κρατούσε τα πάντα μέσα της, έτσι, το ξέσπασμά της τις περισσότερες φορές καταλήγει σε καβγάδες που «σκίζουν» το ζευγάρι στη μέση: ο άντρας δεν αποδέχεται τις κατηγορίες της ή αρνείται να συζητήσει το θέμα κι εκείνη νιώθει ακόμη πιο αδικημένη. Σιγά-σιγά, οι καβγάδες τους γίνονται πιο συχνοί και πολλές φορές το ζευγάρι οδηγείται στο χωρισμό.

Για να αποφευχθεί όλη αυτή η, ουσιαστικά, ανεπιθύμητη κατάσταση, είναι σημαντικό η γυναίκα να ανοίξει την καρδιά της και να μιλήσ
ει στο σύντροφό της για το πώς αισθάνεται. Να του δείξει πως το πρόβλημά του επηρεάζει και τους δυο τους και δεν το βιώνει απαραίτητα μόνος του. 

 
Έτσι, το να καταφύγουν στους ειδικούς σεξουαλικής υγείας, που θα τους καθοδηγήσουν κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίσουν τη διαταραχή με φαρμακευτική ή/και ψυχολογική υποστήριξη, θα προφυλάξει την υγεία της σχέσης τους τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου