Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

"Γιατί πονάω στο σεξ;"





«Θέλω πολύ να κάνουμε σεξ, αλλά κάθε φορά που γίνεται διείσδυση ο πόνος είναι αφόρητος».

«Προσπαθώ να σκέφτομαι πως την επόμενη φορά θα καταφέρουμε να κάνουμε σεξ, αλλά ο πόνος επιστρέφει πάντα».

«Κάτι κάνω λάθος, δεν έχει καταφέρει ποτέ να διεισδύσει το πέος του στον κόλπο μου».
Δεν είναι σπάνιο να μην υπάρχει επιθυμία για σεξ όπως και να υπάρξει σεξ χωρίς οργασμό για μία γυναίκα. Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνο προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει εκείνη. Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία σεξουαλικών προβλημάτων, οι διαταραχές του πόνου, που επιβαρύνουν εξίσου τη σεξουαλική ζωή της και συχνά ο πόνος ίσως να συνδυάζεται και με τα προβλήματα επιθυμίας και οργασμού.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σεξουαλική επαφή η γυναίκα μπορεί να νιώσει πόνο που, τις περισσότερες φορές, έχει ψυχολογική αιτιολογία. Ο πόνος αυτός στην περιοχή του αιδοίου μπορεί να εμφανιστεί στα προκαταρκτικά παιχνίδια, κατά τη διάρκεια της διείσδυσης, αλλά και μετά το τέλος της συνεύρεσης. Υπάρχει, παρόλα αυτά, και μία μερίδα γυναικών που πονούν και μόνο στη σκέψη της διείσδυσης του πέους στον κόλπο τους ή του σκηνικού του σεξ γενικά.

Η ύπαρξη των διαταραχών του πόνου, σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, συνεχίζεται και δεν είναι κάτι που μία γυναίκα εύκολα θα πει, παρά το ενδιαφέρον που δείχνουν τόσο οι γυναικολόγοι όσο και οι ψυχολόγοι σεξουαλικής υγείας. Ο κολεόσπασμος και η δυσπαρεύνια είναι οι δύο τύποι αυτών των διαταραχών. Αν και δεν παρουσιάζονται μόνο σε γυναίκες, είναι σημαντικά μεγαλύτερο το πλήθος γυναικών που βασανίζονται από αυτές. Ως συνέπεια, νιώθουν πως είναι «ελαττωματικές», πως «κάτι δεν πάει καλά», δυσανασχετούν και δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν. Με τις άσχημες αυτές σκέψεις, το δυσάρεστο συναίσθημα και τη μπερδεμένη συμπεριφορά που μία αποφεύγουν το σεξ, μία προσποιούνται πως το απολαμβάνουν, το πρόβλημα μεταφέρεται στο ζευγάρι και εκτός του κρεβατιού.

Κολεόσπασμος (κολπικός σπασμός)

Αναφερόμενοι στον κολεόσπασμο εννοούμε τις ανεξέλεγκτες συσπάσεις των μυών του κόλπου που καθιστούν αδύνατη την είσοδο του πέους σε αυτό. Δεν πρόκειται για έναν εκούσιο σπασμό, καθώς η γυναίκα επιθυμεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό της, όμως δεν μπορεί λόγω του πόνου που βιώνει. Πόνος και τσούξιμο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που συνοδεύουν τον κολπικό σπασμό. Η συγκεκριμένη σεξουαλική δυσλειτουργία παρουσιάζεται συχνότερα σε γυναίκες νεαρές σε ηλικία, κυρίως σε εκείνες που είναι παρθένες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η γυναίκα που βασανίζεται από τον κολεόσπασμο είναι μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμη και παντρεμένη με παιδιά.

Οι λόγοι που προκαλούν τον κολεόσπασμο είναι οργανικοί ή/και ψυχολογικοί. Τα ψυχολογικά αίτια είναι και οι κύριοι λόγοι εμφάνισης του κολπικού σπασμού. Σκέψεις και αντιλήψεις που θέλουν τη σεξουαλική δραστηριότητα ως αμάρτημα και «βρωμιά» και σαν… αντρική υπόθεση, ελλιπείς γνώσεις σχετικά με το σώμα, τις λειτουργίες του και τη σεξουαλικότητα του ατόμου, κακή σχέση με τον σύντροφο ή και κάποιο τραυματικό γεγονός, όπως η σεξουαλική κακοποίηση. Όλα αυτά τα κομμάτια συνθέτουν το παζλ μίας γυναίκας που δυσκολεύεται να αφεθεί και να απολαύσει την σεξουαλική επαφή.

Δυσπαρεύνια
Ο έντονος και επίμονος πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ονομάζεται δυσπαρεύνια. Η εμφάνιση του πόνου είναι πιθανό να συμβεί πριν, κατά τη διάρκεια ή και ακόμα μετά τη σεξουαλική συνεύρεση. Η έναρξη του προβλήματος δεν είναι εύκολο να οριστεί καθώς μία γυναίκα μπορεί να βιώνει τον πόνο αυτό από την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής ή και σε κάποια επόμενη φάση της ζωής της. Τα είδη στα οποία διαχωρίζεται είναι δύο: η γενικευμένη δυσπαρεύνια (η γυναίκα πονά σε κάθε σεξουαλική επαφή και με κάθε παρτενέρ) και η περιστασιακή (η γυναίκα πονά σε κάθε σεξουαλική επαφή με κάποιον συγκεκριμένο παρτενέρ).
Πίσω από τη δυσπαρεύνια οι παράγοντες που βρίσκονται είναι και πάλι οργανικοί και/ή ψυχολογικοί. Αναφορικά με τους ψυχογενής λόγους, στο επίκεντρο είναι και πάλι οι αντιλήψεις της γυναίκας σχετικά με το σεξ καθώς επίσης συναίσθημα ντροπής και κακή εικόνας σώματος, άγχος και μια κακή σχέση με τον σύντροφο. Καθώς, η κατάσταση της δυσπαρεύνιας συναντάτε συχνότερα, πρέπει να σημειωθεί πως παρουσιάζεται κυρίως ως απόρροια ψυχολογικών αιτιών και σχετίζεται με σκέψεις και συναισθήματα που ακόμη και η ίδια η γυναίκα κρύβει και αποφεύγει, περιμένοντας να υποχωρήσουν και να αλλάξουν από μόνα τους.

Το ζευγάρι
Αποδέκτης των διαταραχών του πόνου δεν είναι μόνο η γυναίκα, είναι και ο σύντροφός της. Η πραγματικότητα είναι πως πολλά ζευγάρια δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν τον κολεόσπασμο ή την δυσπαρεύνια, οι αλλοιώσεις στη σχέση τους δεν άργησαν να έρθουν και στο τέλος κατέληξαν να μείνουν μόνοι. Τα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν τον άντρα μίας γυναίκας με δυσπαρεύνια ή κολεόσπασμο είναι ο θυμός και η αίσθηση της ματαίωσης. Βιώνει την απόρριψη από τη σύντροφό του με την οποία και δεν μπορεί να έχει σεξουαλική ζωή. Από την άλλη, η γυναίκα που ταλαιπωρείται από μία διαταραχή του πόνου, είναι παγιδευμένη και απογοητευμένη με την κατάστασή της. Είναι λοιπόν εμφανές πως και οι δύο σύντροφοι βιώνουν την αρνητική επιρροή του προβλήματος αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η γυναίκα λοιπόν που είναι εγκλωβισμένη σε μία τέτοια κατάσταση οφείλει να γνωρίζει πως υπάρχει θεραπεία που θα την απελευθερώσει εκείνη, τον σύντροφό της και τη σεξουαλικότητά τους.

Η λύση

Η θεραπεία του πόνου έρχεται από τον γυναικολόγο όταν πρόκειται για οργανική αιτιολογία και από τον ψυχολόγο-sex therapist όταν πρόκειται για ψυχολογική αιτιολογία. Για την δεύτερη οδό, η γυναίκα θα συνεργαστεί με τον θεραπευτή της για να εντοπίσουν το εμπόδιο που την κρατά μακριά από την απόλαυση του σεξ και να το ξεπεράσουν μια για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου