Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Γυναίκες και πορνογραφικό υλικό: Τελικά η πορνογραφία έχει μόνο αντρικό κοινό;

«Τα μηνύματα που περνάνε οι ταινίες πορνό είναι μόνο για άντρες» 
«Μια γυναίκα δεν γίνεται να ευχαριστηθεί ερωτικές ταινίες, πόσο μάλλον να εθιστεί σε αυτές»
«Δεν υπάρχει γυναίκα που να σέβεται τον εαυτό της και να δέχεται να παρακολουθεί πορνό που παρουσιάζουν αυτού του είδος την μεταχείριση προς το φύλο της»
«Μόνο οι άντρες βλέπουν πορνό γιατί μόνο εκείνοι ερεθίζονται απλά από μία εικόνα, αδιαφορώντας για το συναίσθημα»

…και πολλές ακόμη αντίστοιχες φράσεις για να αποδείξουμε πως μόνο οι άντρες βλέπουν πορνό. Όμως, τα τελευταία χρόνια μέσα από έρευνες που γίνονται παγκοσμίως, τελικά καταλήγουμε πως υπάρχουν και γυναίκες που παρακολουθούν, απολαμβάνουν και, μερικές φορές, εθίζονται στιςπορνογραφικές ταινίες. Αναφερόμενοι στον εθισμό, εννοούμε πως το άτομο καθημερινά παρακολουθεί πορνογραφικό υλικό για τουλάχιστον 16 ώρες και αυτό του δημιουργεί προβλήματα και σε άλλους τομείς της ζωής του όπως η επαγγελματική του πορεία, η κοινωνική του ζωή και η οικονομική του κατάσταση.
Το γεγονός πως όλες οι επικρατείς απόψεις ρίχνουν το φως μόνο στους άνδρες που παρακολουθούν ταινίες ερωτικού περιεχομένου, μοιάζει ταυτόχρονα να ενοχοποιούν και όσες γυναίκες κάνουν το ίδιο. Η ενοχή αυτή κάνει τη συνήθειά τους taboo, με αποτέλεσμα να νιώθουν ντροπή ακόμη και μετά την παρακολούθηση μίας πορνογραφικής ταινίας που τους έδωσε μεγάλη ικανοποίηση και τους οδήγησε σε έναν δυνατό οργασμό (αυνανιστικά ή μαζί με τον σύντροφό τους).
Η ενοχοποίηση αυτή ισχυροποιείται και από την κουλτούρα μας, 
η οποία απαρτίζεται από αυστηρούς κανόνες (γραπτούς και άγραφους), καθώς και ηθικές αξίες και αρχές. Η κουλτούρα λοιπόν, είναι ο «ηθικός αυτουργός» της ενοχής που πλαισιώνει την παρακολούθηση πορνό από γυναίκες και που χρωματίζει με ντροπή την ευχαρίστηση και τον οργασμό που συνοδεύουν ένα βίντεο ή μία εικόνα. Η πορνογραφία είθισται να είναι αντρική υπόθεση και όταν μία γυναίκα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εκείνη αποκτά ένα πρόβλημα, μία ανωμαλία που μάλιστα θεωρείται παραδοσιακά αντρικό χαρακτηριστικό. Με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς να εξηγήσει τη ρίζα που βρίσκεται κάτω από τα συναισθήματα ντροπής, ενοχής, απομόνωσης και διαφορετικότητας που βιώνουν όσες γυναίκες παρακολουθούν και εθίζονται στο πορνό.
Μεταφερόμαστε σε μία άλλη κοινωνία, με λιγότερα taboos και μεγαλύτερη αποδοχή στη διαφορετικότητα, στη Μεγάλη Βρετανία. Το Quit Porn Addiction είναι μια συμβουλευτική υπηρεσία για τον εθισμό στο διαδικτυακό πορνό. Σύμφωνα με τα στατιστικά τους στοιχεία, 6 στις 10 γυναίκες παραδέχονται πως παρακολουθούν ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και 1 στους 3 που καλούν για πρόβλημα με την υπερβολική παρακολούθηση πορνό είναι γυναίκα.
Επιπλέον, σε μία αντίστοιχη κοινωνία, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, έρευνες έδειξαν πως 1 στις 3 γυναίκες παρακολουθούν συστηματικά και υπερβολικά πορνογραφικές ταινίες με αποτέλεσμα να τους δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και να νιώθουν εθισμένες.
Στην εποχή μας, είναι πλέον ένα κοινό μυστικό που παρατηρείται ολοένα και συχνότερα από ειδικούς ψυχικής υγείας. Το μυστικό αυτό πνίγεται με κάθε τρόπο για να μην «φορέσει» η γυναίκα μία ταμπέλα που θα την «καταστρέψει». Όσο κι αν θεωρείται ένα αντρικό πρόβλημα, ο εθισμός στην πορνογραφία δείχνει να έχει ίδια αποτελέσματα στα δύο φύλα. Η έλλειψη συναισθημάτων και η καθαρή σαρκική απόλαυση, δείχνουν να είναι παράγοντες που ελκύουν όχι μόνο τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες σήμερα. Είναι σημείο των καιρών εξάλλου, πως γυναίκες συχνά διεκδικούν με δυναμισμό τόσο τα κοινωνικά όσο και τα σεξουαλικά τους δικαιώματα, αντίθετα με τις ρομαντικές και συναισθηματικές γυναίκες του παρελθόντος. Όπως οι άντρες, έτσι και οι γυναίκες, με τον καιρό όσο περισσότερο ασχολούνται τόσο περισσότερο εκτίθενται, απευαισθητοποιούνται και εθίζονται στο πορνογραφικό υλικό. Το άτομο εθίζεται όλο και περισσότερο μιας και ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται πως ο οργασμός που συνοδεύει κάθε πορνο για παράδειγμα, είναι ένας σίγουρος δρόμος προς την αποφυγή άγχους και πίεσης. Όπως έχει αποδειχτεί εξάλλου, ένας οργασμός φέρει στον εγκέφαλο αποτελέσματα όμοια με μία δόση ηρωίνης. Παρά τα όσα θετικά συμβαίνουν τη στιγμή εκείνη, οι τύψεις, η ενοχή, η θλίψη και ακόμη και η απελπισία που αισθάνεται μία εθισμένη γυναίκα ακολουθούν.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο εθισμός των γυναικών στην πορνογραφία ίσως και να κάνει την εμφάνισή του συγκεκριμένα σε μια περίοδο της ζωής τους που δεν έχουν κάποιο ενδιαφέρον για να γεμίζουν την ημέρα τους. Δεν είναι τυχαίο πως γυναίκες που έχουν εθιστεί στο παρελθόν, έχουν δηλώσει ότι την περίοδο εκείνη βίωναν ένα διάστημα με κατάθλιψη ή/και χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Στην ελληνική πραγματικότητα είναι ακόμη ένα μεγάλο μυστικό, το οποίο είναι ίσως βάρος και βασανίζει κάποιες γυναίκες. Άγχος, απογοήτευση, εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο και απομόνωση είναι μερικοί από τους παράγοντες που κάνουν την πρόσβαση στην πορνογραφία εύκολη και γρήγορη. Εξίσου εύκολη και γρήγορη, δίχως περιττές προκαταλήψεις και στερεότυπα, θα πρέπει να είναι και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά που κρύβει η πορνογραφία και οι τρόποι αντιμετώπισης πιθανόν προβλημάτων που προκαλούνται εξαιτίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου