Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Τι είναι το σεξ; Που μπερδεύομαστε;


Αν παρατηρήσουμε γύρω μας, πλέον τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φαίνεται να διεκδικούν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες. Η γυναίκα είναι εμφανώς ενεργή στο παιχνίδι της διεκδίκησης. 
Αναζητά και συχνά απαιτεί την ευχαρίστηση και την ηδονή που της υπόσχεται μία ενεργή και υγιής σεξουαλική ζωή καθώς βγαίνει, φλερτάρει, σταματά να διαγράφει τις επιθυμίες της λόγω ντροπής και κοινωνικής αποδοχής (η οποία αλλάζει έτσι κι αλλιώς, δίνοντας για παράδειγμα τόσο χώρο στις "50 αποχρώσεις του γκρι" σε κάθε μέσο!) και αναζητά πληροφορίες.


Σε αυτή την πληροφόρηση έχει σημασία να σταθούμε. Πλέον μπορεί με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ή μία συζήτηση με φίλες μπορεί να έχει μπροστά του πληροφορίες για κάθε του ερώτημα και ενδιαφέρον. Δεν θα βρει πάντα ορθές και επιστημονικά αποδεδειγμένες αλήθειες. Με τον τρόπο αυτό, είναι πολύ πιθανό να μπλεχτεί ανάμεσα σε μύθους και αλήθειες σχετικά με το σεξ. 

Τα ερωτήματα και το άγχος της, όταν δεν καλύπτονται από τις πληροφορίες που παίρνει, μετατρέπονται αμφιβολίες, σε φόβους και σε μεγάλες ανησυχίες. Η σεξουαλική της εικόνα και συχνά το αν είναι επιθυμητή ή μια επαρκής ερωμένη, την θορυβούν. Εκεί ξεκινά και οι σύγκριση με όσα βλέπει να διαφημίζονται και να προωθούνται. Απόρροια αυτών είναι να έχει μεγάλες απαιτήσεις και προσδοκίες (κυρίως από τον εαυτό της αλλά και από τον σύντροφό της) και έτσι αναλώνεται σε έναν αρνητικά σενάρια. Ανησυχεί για να είναι αρκετά καλή και να ανταποκριθεί και την κατακλύζει το άγχος ακόμη και στην σκέψη. Η καλή, ενεργή και υγιής σεξουαλική δραστηριότητα λοιπόν, χάνεται.

Ως συνέπεια όλων των ανωτέρω, καταλήγουμε να έχουμε μία γυναίκα που δεν μπορεί να λειτουργήσει σεξουαλικά όπως θα επιθυμούσε. Ανεξάρτητα με το φύλο, η σεξουαλική λειτουργία μπορεί να κλονιστεί με όσα αναφέραμε. 
Με τον όρο σεξουαλική λειτουργία, η επιστημονική κοινότητα αναφέρει τα ακόλουθα τέσσερα στάδια:
Επιθυμία: η αφύπνιση των αισθήσεων είναι και η έναρξη της σεξουαλικής λειτουργίας. Το σώμα και το πνεύμα ενεργοποιούνται και προετοιμάζουν το άτομο για το επόμενο στάδιο, την διέγερση. Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν και περιγράφουν την επιθυμία είναι «θέλω», «ποθώ», «έχω διάθεση» για σεξουαλικές δραστηριότητες με ένα άλλο άτομο. Η σεξουαλική φαντασίωση είναι από τα πιο κύρια στοιχεία της επιθυμίας. Όταν ένα άτομο δεν έχει πολύ διάθεση για σεξ, λέμε ότι χαρακτηρίζεται από μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ενώ όταν ένα άτομο δεν έχει κανένα ενδιαφέρον σχετικό με το σεξ, αντιθέτως δυσφορεί, λέμε πως παρουσιάζει αποστροφή προς το σεξ.

Διέγερση: η επιθυμία προς τον σύντροφο, στο στάδιο αυτό, γίνεται φανερή και στο σώμα, το οποίο περιμένει και θέλει την σεξουαλική επαφή. Ο άνδρας αποκτά στύση και η γυναίκα έχει εφύγρανση στον κόλπο της, ο οποίος διευρύνεται ώστε να γίνει η εισχώρηση του πέους. Επιπλέον, διογκώνεται η κλειτορίδα της και σκληραίνουν οι θηλές της. Και στους άνδρες και στις γυναίκες υπάρχει αύξηση στην καρδιακή λειτουργία και τον ρυθμό της αναπνοής τους. Όταν ο άνδρας αντιμετωπίζει δυσκολία να αποκτήσει ή να διατηρήσει σκληρή στύση ώστε να γίνει διείσδυση, παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία. Στις περιπτώσεις που η γυναίκα έχει πόνο και ενοχλήσει κατά την σεξουαλική πράξη ή δεν έχει κολπική εφύγρανση, παρουσιάζει διαταραχές διέγερσης και/ή διαταραχές του πόνου όπως είναι ο κολεόσπασμος και η δυσπαρεύνια.


Οργασμός: η κορύφωση είναι το επόμενο στάδιο όπου η σεξουαλική διέγερση υπάρχει ακόμη μαζί με τα σωματικά συμπτώματα αυτής (στύση, κολπική εφύγρανση, σκλήρυνση θηλών). Ο οργασμός διαρκεί περίπου 10-30 δευτερόλεπτα. Στις γυναίκες υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, μέσω ακούσιων μυϊκών συσπάσεων εντός του κόλπου ή της μήτρας της. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνει όλη την ψυχική και σωματική της ένταση. Στους άνδρες υπάρχει η εκσπερμάτιση που γίνεται μέσω συσπάσεων της ουρήθρας του πέους, των μυών γύρω από την βάση του πέους καθώς και του πρωκτικού δακτυλίου. Μέσω της εκσπερμάτισης, γίνονται φανερές οι ικανοποίηση και η κορύφωσή του από την ηδονή που του προσέφερε και βίωσε μαζί με την σύντροφό του.  Στις περιπτώσεις που η γυναίκα δεν βιώνει την κορύφωση και δεν έχει οργασμό, υπάρχει διαταραχή του οργασμού. Οι άνδρες που καθυστερεί πολύ η εκσπερμάτισή τους ή έρχεται γρήγορα, χωρίς να έχουν εκείνοι τον έλεγχο, εμφανίζεται ανεσταλμένη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση ή πρόωρη εκσπερμάτιση.

Ηρεμία: ακολουθώντας την κορύφωση της ηδονής, έρχεται το κλείσιμο της σεξουαλικής πράξης και ο οργανισμός επιστρέφει σιγά-σιγά στους κανονικούς του ρυθμούς τόσο σωματικά όσο και Άνδρας και γυναίκα, με αίσθημα απόλαυσης, ικανοποίησης και ευχαρίστησης μπαίνουν στη φάση της ηρεμίας. Γεγονός είναι ότι η γυναίκα έχει την ανάγκη της τρυφερότητας από τον σύντροφό της που θα είναι εκεί και θα την πάρει αγκαλιά. Η πραγματικότητα μας έχει δείξει ότι κάθε καλό σεξουαλικό κλείσιμο οδηγεί σε μία επόμενη, αντιστοίχως καλή σεξουαλική πράξη.

Η παρουσία δυσφορίας ή δυσκολίας σε όποιο από τα στάδια της σεξουαλικής λειτουργίας, οδηγεί και τους δύο συντρόφους σε θυμό, ενοχή, αμηχανία, αλληλοχρέωση και αποφυγή. Οι ειδικοί σεξουαλικής υγείας, είναι εκείνοι που θα παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια ώστε να αντιμετωπιστεί το κάθε πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου